Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Kan rivalene fra valgkampen, Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu, ende opp i regjering sammen? (Foto: GPO)
Kan rivalene fra valgkampen, Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu, ende opp i regjering sammen? (Foto: GPO)

Hvorfor utvides regjeringen nå?

Ny regjeringskoalisjon kan gå fra spekulasjon til realitet i dag.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Etter Knesset-valget i 2015 har statsminister Benjamin Netanyahu ledet en regjering med det minst mulige flertall i nasjonalforsamlingen Knesset, 61 av 120 mandater. Netanyahu har hatt støtte fra sine mest naturlige alliansepartnere på høyresiden og de ultraortodokse partiene, men har hele tiden holdt døren åpen for å få med venstre-sentrum-partiet Zionist Union. Netanyahu har blant annet unnlatt å utnevne en utenriksminister, for å holde av denne plassen til partileder Isaac Herzog.

Spekulasjonene om når det blir forandringer i regjeringen har fylt mange spaltemeter i israelsk medier, men 18. mai er det reell forandring i luften. Isaac Herzog har varslet en pressekonferanse. Avigdor Lieberman, som også sitter i opposisjonen, varsler at han også vil være villig til å gå inn i regjeringen dersom han får bli forsvarsminister, det blir pensjonsreformer og dødsstraff for terrorister. Et Netanyahu-Lieberman møte er varslet på ettermiddagen 18. mai.

Allerede for to uker siden bekreftet Netanyahu  for første gang at han har holdt forhandlinger med Herzog om regjeringsdeltakelse. 12. mai delte Herzog sine krav til Netanyahu i en Facebook-post.

– Å sitte [i regjeringen] uten å holde på rattet interesserer meg ikke. Dersom jeg får mandat til å stanse de neste begravelsesprosesjonene [ved å unngå en ny krig], å stanse trusselen fra den internasjonale boikottbevegelsen [mot Israel], å reparere forbindelsene til USA og Europa, å starte forhandlinger med land i regionen og adskille oss fra palestinerne i form av to stater for å stanse den pågående terrorbølgen – da vil jeg vite at mine hender er på rattet, skrev Herzog.

Aluf Benn, sjefsredaktør for den venstreorienterte avisen Ha’aretz, har fire hypoteser for hvorfor regjeringsutvidelsen kommer nettopp nå.

Kanskje fordi Netanyahu frykter et sterkt økende press fra USA i president Barack Obamas siste måneder i Det hvite hus?

Kanskje fordi angrepene fra palestinske solo-terrorister stiller den høyreorienterte israelske regjeringen i forlegenhet?

Kanskje fordi Netanyahu mener høyredreiningen, anført av juniorpartner Bayit Yehudi, har gått for langt?

Kanskje fordi Netanyahu vil redusere påvirkningskraften fra høyreekstreme på det israelske forsvarsstyrkene?

Andre journalister har pekt på utfordringene som ligger i de franske og egyptiske diplomatiske planene – og at dette har forent Netanyahu og Herzog. Det er mer sannsynlig at det er en kombinasjon av disse og flere andre motivasjonsfaktorer.

Siste: Herzog innledet sin pressekonferanse med å slå fast at Netanyahu må velge mellom ham og Lieberman. Dramaet fortsetter.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart