En israelsk-arabisk kvinne bruker stemmeretten sin i et valglokale i Jaffa utenfor Tel Aviv i 2013. (Foto: The Israel Project)

Fortsatt helt fastlåst i israelsk politikk

Meningsmålinger viser at ingen av blokkene får nødvendig flertall etter valget.

En meningsmåling som ble publisert mandag 17. februar viser at sentrum-venstre partiet Blue and White øker sitt forsprang til statsminister Benjamin Netanyahus sentrum-høyre parti Likud, skriver nettavisen Times of Israel.

Samtidig viser en annen meningsmåling at gapet mellom de største partiene i Israel er i ferd med å tettes. Uansett viser begge meningsmålinger at ingen av blokkene er i nærheten av å få det nødvendige flertallet som trengs for å danne en regjering etter valget 2. mars. Dette er det tredje valget på ett år.

I en meningsmåling får Blue and White 36 seter i Knesset, mens Likud får 33. Den arabiske felleslisten får rekordmange 14 seter. Venstreorienterte Labor-Gesher-Meretz får 8 seter. De ultra-ortodokse partiene Shas og United Torah Judaism, samt høyreorienterte Yamina, får alle 7 seter hver i Knesset.

Skulle dette bli valgresultatet vil blokken med religiøse partier og partier på høyresiden, som støtter Netanyahu, få 54 av 120 seter i Knesset. Sentrum-venstre blokken til Benny Gantz og Blue and White vil få 58 seter, men det inkluderer Arabisk fellesliste – som trolig ikke vil støtte en Gantz-regjering.

Jokeren i valget ser nok en gang ut til å kunne bli Avigdor Lieberman og det sekulære høyrepartiet Yisrael Beytenu, som får 8 seter i meningsmålingen. Det vil være nok til å skyve både Netanyahus blokk og Gantzs blokk over de 61 setene som er nødvendig for å kunne danne en ny regjering i Israel.

Lieberman har tidligere sagt at han bare vil støtte en samlingsregjering mellom Likud og Blue and White, men ferske uttalelser kan tyde på at han ikke nødvendigvis vil stille dette ultimatumet etter valget i mars.

Selv om partiet til opposisjonsleder Gantz ser ut til å få flere stemmer enn rivalen Netanyahu og Likud, så er det et langt flere israelere som mener sistnevnte er mest egnet til å være statsminister. 45% av de spurte sier Netanyahu er mest egnet som statsminister, mens 33% svarer Gantz.

En annen meningsmåling som også ble publisert mandag viser at blokken til Netanyahu ligger an til å få 56 seter, med 33 til Likud, 8 til Shas og United Torah Judaism og 7 til Yamina. Sentrum-venstre blokken til Gantz får 44 seter, med 34 til Blue and White og 10 til Labor-Gesher-Meretz. Yisrael Beytenu på vippen får 8 seter og Den arabiske felleslisten 13.

Verken Knesset-valget i april i fjor eller nyvalget i september førte til at noen av blokkene klarte å samle støtte fra et nødvendig flertall til å kunne danne regjering. Likud og Blue and White, som sammen har nok seter, hadde flere samtaler om en mulig samlingsregjering – uten at det materialiserte seg.

Søndag gikk partiene på høyresiden, inkludert de religiøse, offentlig ut og erklærte at de fortsatt vil støtte Netanyahu som statsminister. Det gjør at mange frykter at selv ikke et tredje valg på under ett år vil føre til en ny regjering. Det endelige svaret får vi etter valget 2. mars.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart