Veteranjournalisten velger en helt annen vinkling enn det som er vanlig i israelske aviser. De siste månedene har konflikten mellom de sekulære og ultraortodokse stått i fokus, og som oftest tegnes det et bilde av sterkt religiøse krefter som stadig vokser seg sterkere.
– Bare de som har skikkelig hukommelse forstår at de sekulære til syvende og sist vinner, og vinner stort, innvender Haber. Han begrunner dette med å stille en rekke spørsmål:
– Husker noen at militære kjøretøy en gang måtte ha en skriftlig tillatelse undertegnet av en generalmajor for å kunne kjøre på sabbaten?
– Husker noen at man måtte snike seg bort og holdt seg skjult om man skulle spise et pitabrød i påsken? [Religiøse jøder spiser ikke surdeig i påsken.]
– Hvem våget å holde butikken åpen på sabbaten i gamle dager? Og nå er kjøpesentre åpne! Det er vilt!
– Hva med et jødisk bryllup etter de reformerte eller konservative jødenes tradisjon? Man kunne bare drømme om det tidligere.
Nå er alt dette dagligdags i Israel. Haber mener dette beviser at makten til det religiøse establishment er blitt redusert gjennom årene.
– Vi bør bestemme oss for å leve side om side og vise toleranse og forståelse for hverandre, skriver Haber.
– Det er ikke noen annen sjanse. Som noen engang sa: Jøder, vi er brødre! avslutter den sekulære journalisten sin artikkel.
– Soldater ba ikke til Gud
Kanal 10 i Israel rapporterte tirsdag 17. januar fra en tale som innenriksminister Eli Yishai fra Shas-partiet holdt tidligere i uken. Yishai hevdet at IDF mislyktes i Den andre Libanon-krigen i 2006 fordi soldatene ikke ba eller ”løftet sine øyne til Gud”.
– I Seksdagerskrigen [i 1967], løftet hver eneste jøde, og hver jøde som dro i strid, sine øyne til sin Skaper. Men i Den andre Libanon-krigen stolte IDF bare på sin egen styrke, skal Yishai ha sagt.
– Det er en viktig lekse. Når alle arabiske stater står mot det jødiske folk, er det studier av Torahen som vil redde oss, la han til.
Yishai mener Israels seier i Seksdagerskrigen, mot en fiende som var svært overlegen i antall soldater, stridsvogner og fly, var et mirakel.
– Den gang var vi den svakeste hæren i Midtøsten. Vi hadde ikke noen sjanse til å vinne. Plutselig flyktet alle og Israel vant, påpekte Yishai. I 2006, i krigen mot Hizbollah, var Israel ”den sterkeste hæren i Midtøsten”, sa han.