Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

En bosetter, en kristen araber og en religiøs kvinne blant de nye høyesterettsdommerne

Fire nye høyesterettsdommere ble i går utnevnt i Israel. (Foto: Skjermdump Twitter)
Fire nye høyesterettsdommere ble i går utnevnt i Israel. (Foto: Skjermdump Twitter)
“Endelig har vi en gruppe mennesker som speiler det israelske samfunnet", sier justisministeren.

Onsdag kveld ble fire nye høyesterettsdommere utnevnt i Israel, skriver avisen Israel Hayom. Det var 26 kandidater til stillingene, og valgene ble tatt etter en strid mellom dommere og politikere. Justisminister Ayelet Shaked fikk det stort sett som hun ville da Yosef Elron, George Karra, Yael Vilner og David Mintz ble valgt.

Høyesterett i Israel har mer makt enn noe tilsvarende organ i noe annet demokratisk land. Den kan overprøve alle vedtak gjort av de folkevalgte, og gjør det i økende grad. Historisk sett har høyesterettsdommerne ofte vært venstreorienterte, av europeisk bakgrunn og lite eller ikke religiøse.

Flere av de nye dommerne bryter med denne tradisjonen, og utnevnelsen blir sett på som en seier for høyresiden i Israel. Det var justisministeren som nominerte Yael Vilner, som er den første religiøse kvinnen til å bli høyesterettsdommer.

En annen kandidat som justisminister Shaked støttet, og som hun klarte å få på listen over nominerte, var David Mintz. Han er bosatt i bosetningen Dolev på Vestbredden, og justisministeren ser på Mintz som en konservativ dommer som vil lytte til den religiøse høyresiden og bosetterne.

George Karra, som blant annet var støttet av lederen av høyesterett, er en kristen araber og kjent for å ha dømt tidligere president Moshe Katsav til sju års fengsel.

Yosef Elron har vært leder av Haifa District Court, og det var hans kandidatur som skapte mest debatt. Elron regnes som en konservativ dommer og var ønsket av høyresiden, men kritikerne har ment han ikke er moden for oppgaven som høyesterettsdommer.

Justisminister Shaked, fra det religiøse partiet Habayit Hayehudi , skrev på Twitter etter utnevnelsen, «Endelig har vi en gruppe mennesker som speiler det israelske samfunnet. Lykket til!». I tillegg til hun ut en melding med bilde av de nye dommerne.

Den israelske høyesterett består av til sammen 15 høyesterettsdommere.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart