Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Skynd deg å se Golda på kino

Helene Mirren som Golda Meir og Rotem Keinan som Mossad-sjef Zvi Zamir i filmen Golda. (Foto: Pressefoto)
MIFF anbefaler Israel-venner å ta turen for å se filmen om Golda Meir som nå går på norske kinoer.

Fredag 8. september var det Norgespremiere på spillefilmen «Golda» om den israelske «jernkvinnen» Golda Meir. Meir var statsminister i Israel i perioden 1969 til 1974 og filmen skildrer Meir under Jom kippur-krigen i oktober 1973, da Israel ble angrepet av Egypt i sør og Syria i nord.

Filmen har fått terningkast 5 både hos NRK og Stavanger Aftenblad. Undertegnede har også sett filmen og kan bare si en ting: Her bør norske Israel-venner kjenne sin besøkelsestid og ta seg en tur til nærmeste kino.

I tillegg til svært gode skuespillerprestasjoner, spesielt fra Oscar-vinner Hellen Mirren i rollen som Golda Meir, gir filmen et spennende innblikk i hvordan den israelske regjeringen håndterte krigsutbruddet i 1973 – på godt og vondt. Filmen er engasjerende fra begynnelse til slutt.

Selv om Jom kippur-krigen er bakteppet gjennom hele filmen, handler den først og fremst om Meir og de vanskelige beslutninger hun hele tiden må ta. De krigsscener filmen har er dog intense og bidrar til å underbygge hvilken avgjørende epoke dette var for Israel.

Spesielt scenene med de avgjørende kampene mellom hundrevis av israelske og syriske stridsvogner på Golanhøyden gjør inntrykk.

Til tross for at de var i kraftig undertall klarte de israelske soldatene å stanse syrerne. Dette avgjørende slaget er for godt dokumentert i TV-serien «Valley of tears», som er tilgjengelig i Norge på HBO Max.

Det er en fordel å ha noe forhåndskunnskap om krigen og israelsk historie, men det er ikke avgjørende for å bli engasjert av filmen.

Meir var Israels første kvinnelige statsminister og den tredje kvinnen i verden til å inneha dette vervet, men den første til å være dette uten at familiemedlemmer tidligere hadde vært stats- eller regjeringsledere.

Hun ble beskrevet som «jernkvinnen» i israelsk politikk. Meir trakk seg som statsminister i 1974. Den 8. desember 1978 døde hun på sykehus i Jerusalem, 80 år gammel, etter å ha kjempet mot lymfekreft i tolv år.

Publikumsmessig var ikke premierehelgen noen stor suksess for filmen i Norge. Det er veldig synd. Filmen om Golda Meir fortjener absolutt et stort publikum. Dette er også en viktig del av israelsk historie som flest mulig bør kjenne til. Med labert billettsalg vil kinoene fort ta filmen av programmet igjen.

Det vil også gjøre det vanskeligere for distributører å sette opp andre filmer med israelsk tema på norske kinoer i fremtiden. Derfor håper vi mange benytter anledningen til å se filmen mens den enda går på kino.

Den er vel verdt pengene!

Har du sett filmen? Si din mening om den i kommentarfeltet under.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart