Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Enzymet som kan forsterke hukommelsen

Labbrotter. (Illustrasjon: Steve Jurvetson)
Labbrotter. (Illustrasjon: Steve Jurvetson)
Proteinet Kinase M zeta viser seg å forsterke hukommelsen hos forsøksrotter, viser israelsk forskning. Kanskje kan dette også hjelpe mennesker med Alzheimers.

Et gjennombrudd i et israelsk forskningsprosjekt kan i teorien føre til at du og jeg aldri glemmer noen detaljer fra vårt liv igjen. Forskningsprosjektet har avdekket et enzym i hjernen som fremmer hukommelse. Resultatene på forsøksrotter er oppsiktsvekkende.

Enzym er et protein som katalyserer biokjemisk prosess, for eksempel ved at det får en reaksjon mellom to stoffer til å skje raskere.

Kan hjelpe Alzheimers-pasienter
Doktorstipendiat ved Weizmann forskningsinstitutt i Israel, Reut Shema, sier hun ønsket å finne måter å forbedre hukommelsen hos rotter ved å moderere et naturlig protein i hjernen. Hennes funn kan føre til at for eksempel Alzheimers-pasienter vil kunne motta hukommelsesfremmende medisiner i framtiden.

Men hennes funn sier også mye om hvordan hukommelsesmekanismene i hjernen fungerer. Shema hadde aldri trodd at enzymet Kinase M zeta (PKMzeta) kunne påvirke hukommelsen hos rottene. Aldri tidligere i verden har forskning kunnet vise til noe liknende.

Forsterket negativ assosiasjon
Ved å tilsette søtningsstoffer til vann, samt litium som gjør at en føler kvalme, fikk rottene en negativ assosiasjon til minnet om søtt vann. Etter en uke gav de rottene et virus som øker nivået av PKMzeta hos rottene og de negative assosiasjonene til vannet ble styrket.

Forskningen viser at mer PKMzeta forsterker signalene som sendes mellom nervene og kan bety at hukommelse som svekkes over tid kan bli styrket.

Kraftige bivirkninger
Shema er ikke sikker på om bruk av en slik type medisinering på friske mennesker er så lurt, siden det vil oppstå både psykologiske og biokjemiske bivirkninger.

Nå håper hun at andre forskere vil følge opp hennes arbeid for å finne ut hvilken effekt økt PKMzeta-nivå i hjernen kan påvirke Alzheimers-syke rotter.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart