Kraftig røyk stiger opp fra eksplosjonsstedet på flyplassen.
Kraftig røyk stiger opp fra eksplosjonsstedet på flyplassen.

– Hizbollah må inn på EUs liste over terrororganisasjoner

Etterforskningen i Bulgaria bekrefter at Hizbollah stod bak terrorangrepet mot israelske turister i juli 2012. En kanadisk og en australsk statsborgere deltok i angrepet. - Det er på høy tid at Hizbollah kommer inn på EUs liste over terrororganisasjoner, mener den britiske avisen The Times.

18. juli 2012 omkring klokken 17.30 ble det utløst en kraftig eksplosjon i en buss fullastet med israelske turister på flyplassen i feriebyen Burgas i Bulgaria. Fem israelere og den bulgarske buss-sjåføren ble drept. 36 israelere ble skadet, tre av dem kritisk.

Israelske talsmenn var raskt ut med å rette en anklagende pekefinger mot Iran og Hizbollah. Denne uken bekreftet myndighetene i Bulgaria – etter syv måneders etterforskning – at Hizbollah kan knyttes til angrepet.

To av de mistenkte for bombeangrepet har bodd i Libanon i flere år, men de har pass fra Canada og Australia.

– Vi har gode grunner til å anta at to av de mistenkte var medlemmer av den militante fløyen av Hizbollah, opplyser innenriksminister Tsvetan Tsvetanov til nyhetsbyrået AP. Hizbollah har hele tiden nektet at de stod bak angrepet.

– Etterforskningen bekrefter det vi har visst, at Hizbollah og deres iranske støttespillere står for en verdensomspennende kampanje med terror, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

 

Hizbollah må inn på terrorliste

Både EU og Norge har løpende kontakt med Hizbollah, som også sitter i Libanons regjering. Presset øker nå for å få Hizbollah inn på EUs liste over terrororganisasjoner.

Den britiske avisen The Times mener EU, og særlig Frankrike, er tilbakeholdne med å klassifisere Hizbollah som terrororganisasjon på grunn av gruppens store makt og innflytelse i Libanon.

– De mener det er bedre for Libanon og for regionen om Hizbollah på en eller annen måte kan være involvert i diskusjonene og at dette, over tid, kan føre til en moderasjon av deres tøffe anti-israelske holdning, skriver The Times.

Men lederartikkelens forfatter er ikke i tvil: Hizbollah er og har alltid vært en terrororganisasjon. For nesten 20 år siden var gruppen for eksempel involvert i «den verste anti-jødiske massakren i nyere historie», da den israelske ambassaden og det jødiske samfunnshuset i Buenos Aires ble bombet.

«Hizbollah fortsetter å bryte enhver internasjonal lov. I dag planlegger de uten tvil nye angrep lignende Burgas – hvor britiske statsborgere lett kan bli de neste som dør – og de blander seg i den syriske borgerkrigen på siden til tyrannen Assad,» skriver The Times.

Konklusjonen er klar: EU må erklære Hizbollah som en morderisk gjeng. Hizbollah må få høre at de må velge fred eller krig – de kan ikke få begge deler.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart