Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu slår tilbake mot «voldsomme» anklager fra Sveriges utenriksminister

Sveriges utenriksminister Margot Wallström vekker sterke reaksjoner i Israel med sine uttalelser. (Foto: Skjermdump fra SVT-programmet Agenda)
Sveriges utenriksminister Margot Wallström vekker sterke reaksjoner i Israel med sine uttalelser. (Foto: Skjermdump fra SVT-programmet Agenda)
Margot Wallström har enda en gang skapt sinne og sjokk i Israel.

På den israelske regjeringens pressekontors årlige nyttårsmottakelse for de utenlandske journalistene, som fant sted torsdag 14. januar, fordømte Israels statsminister Benjamin Netanyahu den svenske utenriksministeren Margot Wallströms kritikk som «umoralsk og dum», skriver Times of Israel.

– Jeg mener at den svenske utenriksministerens uttalelse er skandaløs, umoralsk og urettferdig. Det er absolutt feil, og det henger ut Israel ensidig på en absurd måte, sa Netanyahu.

Det var på et møte i det svenske parlamentet tirsdag 12. januar at Wallström svarte slik på en interpellasjon om utenomrettslige henrettelser:

«FNs høykommissær for menneskerettigheter kom allerede den 28. oktober med en uttalelse der han henviste til at den israelske responsen har angivelig vært så uproporsjonal til den grad at utenomrettslige drap sterkt kunne mistenkes. Til og med menneskerettighetsorganisasjoner og folkerettseksperter har uttrykt lignende frykt. Det er viktig at det gjøres grundige og troverdige undersøkelser rundt disse dødsfallene med formål å bringe klarhet og å få plassert ansvaret.

Jeg har på samme måte advart mot hva overdrevet voldsbruk skulle kunne innebære. Som jeg tidligere har klargjort i flere sammenhenger, blant annet i en felles uttalelse med statsministeren den 6. desember, førte jeg i den aktuelle Riksdagsdebatten et prinsipielt folkerettslig resonnement om retten til å forsvare seg og om vekten av proporsjonalitets- og distinksjonsprinsippet.»

På spørsmål fra en reporter om Netanyahu var enig med minister Yuval Steinitz, som hadde antydet dagen før at Wallströms uttalelser var antisemittiske, svarte han:

– Jeg har ikke gransket motivene til den ene eller andre ministeren. Jeg sier bare at uttalelsene er skandaløse, umoralske og dumme. Israel er ikke hevet over kritikk, men bør bli holdt til samme standard som ethvert annet land. Folk forsvarer seg mot angripere som kommer for å stikke dem til døde med kniver og de skyter dem, og det er utenomrettslige drap? Foreslår den svenske utenriksministeren også granskning av hva som skjedde i Paris og USA, spurte Netanyahu, ifølge Jerusalem Post.

Viseutenriksminister Tzipi Hotovely sa, ifølge Jerusalem Post i en artikkel onsdag 13. januar, at Wallströms kommentarer var en «dårlig kombinasjon av dårskap og dumhet, og at Israel ville stenge døren for offisielle besøk fra Sverige». Senere ble det presisert av hennes stabssjef at forbudet gjelder den politiske ledelsen i det svenske utenriksdepartementet.

Israels forrige utenriksminister Avigdor Lieberman brukte kanskje de sterkeste ordene da han uttalte at det eneste Wallström ennå ikke har gjort, er å fysisk slutte seg til palestinske terrorister og knivstikke jøder.

Margot Wallströms uttalelser har også blitt sterkt kritisert av tidligere utenriksminister Tzipi Livni og av opposisjonsleder Isaac Herzog.

Den svenske regjeringen som Wallström representerer har flere ganger de siste månedene skapt sjokkbølger i Israel.

Den første gangen var da den svenske regjeringen anerkjente «staten Palestina». Israel svarte blant annet ved å kalle hjem sin ambassadør.

Den andre gangen var lørdag 14. november 2015 da Wallström hevdet i et intervju med Sveriges Televisjon (SVT) at det er en forbindelse mellom den israelsk-palestinske konflikten og radikaliseringen av muslimer i Vesten. Det var bare 12 timer etter terrorangrepene i Paris. Det israelske utenriksdepartementet fordømte uttalelsen og kalte inn den svenske ambassadøren i Israel til et hastemøte. – Den svenske ministeren er systematisk forutinntatt og ensidig mot Israel, skrev departementet.

Tirsdag 10. november 2015 publiserte Haaretz en kronikk av Margot Wallström der hun skrev: «Sverige har en lang historie av vennskap med Israel, og vi er og vil forbli en god venn.»

Hun fikk svar den 16. november 2015 da det svenske parlamentsmedlemmet Mathias Sundin fra Folkpartiet publiserte en kronikk i Haaretz med overskriften «Sverige er ingen venn av Israel».

Fredag 4. desember 2015 sjokkerte den svenske regjeringen ved utenriksminister Wallström for tredje gang da hun kom med en uttalelse som lett kunne oppfattes som en anklage om at israelske styrker bedriver utenomrettslige henrettelser av palestinere på gaten.

Da reagerte Netanyahu slik: «Jeg fordømmer de skandaløse uttalelsene fra Sveriges utenriksminister. Det virker som om hun forventer at israelske borgere skal blotte strupen for de som forsøker å stikke kniven i dem. Det kommer ikke til å skje. Vi kommer til å fortsette å beskytte israelske borgeres liv.»


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart