Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Når NRK bruker Waage kan du være sikker på at det blir ensidig

Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: UiO)
Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: UiO)
MIFFs faktasjekk på NRK Dagsnytt kl. 16.00.

NRK Dagsnytt hadde situasjonen i Jerusalem som lang hovedsak i sin sending kl. 16.00 fredag 28. juli. (Det foregår jo selvsagt ingen større ting i verden!)

Hver gang NRK bruker professor Hilde Henriksen Waage kan du være sikker på at det blir ensidig.

Allerede i 2009, da MIFF gikk gjennom Waages doktorgradsavhandling, konkluderte vi:

«Den ”forskningsbaserte” kunnskapen som akademikere av Hilde Henriksen Waages type står for, består i meget grundig forskning i det stoffet som kan brukes mot Israel på den ene siden, og av at man ganske enkelt overser det stoffet som taler til Israels fordel på den andre.»

I 2012 hevdet Waage at Israel hadde «teppebombet Gaza» i 2009. Da MIFF ba om eksempel på tid og sted hevdet hun å være feilsitert, men anklagen ligger fortsatt ute i Nettavisens artikkel. Ikke så viktig å rette opp falske anklager som retter seg mot Israel, og det svekker ikke professorens sjanse til klippekort hos NRK.

I 2013 hevdet Waage at Israel «trappet opp byggingen av jødiske bosetninger kraftig» fra mars 2009. Alle data – også fra den bosetningskritiske organisasjonen Peace Now – beviser at hun tok feil.

Waage kan vingle. I februar 2013 erklærte professoren tostatsløsningen i Midtøsten død. To måneder senere var hun forbitret på KrF som ikke nevnte tostatsløsningen!

Men Waage vingler aldri i sin demonisering av Israel. I september 2015 hevdet hun at «det skytes og drepes hver dag» av israelsk politi. MIFF viste at det var fullstendig feil. Waage kritiserer israelske soldater og politifolk for å skyte for å drepe når de er truet, men vi har aldri sett henne rette tilsvarende kritikk mot lignende tilfeller i Norge.

I 2016 hevdet Waage at «Israel har en systematisk plan for å legge landet under seg. Palestinerne har tapt hele kampen om landet.» MIFFs daværende journalist Tor-Bjørn Nordgaard gjennomhullet påstanden.

 

Faktasjekk på sendingen 28. juli

Ingenting av dette hindret NRK fra å bruke Waage som ekspert i sendingen 28. juli. Waage hevder Israel ikke kan «okkupere og annektere området, samtidig som de nekter palestinerne sine rettigheter der». Israel har annektert Øst-Jerusalem i 50 år. Det har de kunnet helt uavhengig av den norske professorens normative deklarasjoner. Jordan kunne det i 19 foregående år, og før den tid var Øst-Jerusalem okkupert av briter og tyrkere i tiår og århundrer. Waage fortier at palestinerne nå fortsetter å lage «bråk» etter at palestinske ledere har innrømmet at alle de israelske sikkerhetstiltakene som først «provoserte» er trukket tilbake.

Waage hevder det blir bråk med jevne mellomrom fordi «palestinerne blir nektet sine rettigheter». Det er milliarder av mennesker i verden som blir nektet rettigheter uten at de tyr til vold og terror.

Waage hevder Israel ikke vil ha en politisk løsning som inkluderer Jerusalem. Hun fortier at det er palestinsk side som hindrer enhver form for løsning fordi palestinerne – med støtte fra de arabiske land – kategorisk og absolutt avviser Israel som en jødisk stat. Hun fortier at israelske regjeringer i tidligere forhandlinger har vist vilje til en deling av Jerusalem.

Til slutt erklærer Waage: «Israel vil aldri kunne beskytte seg mot slike terroraksjoner som vi så nå for to uker siden.» Igjen tar professoren feil. Israelske sikkerhetsstyrker er bedre enn noen andre sikkerhetsstyrker i verden til å beskytte seg mot slike og andre terroraksjoner.

Det er på tide at NRK, hvis de vil bli tatt seriøst, finner nye eksperter!

 

Full transkripsjon av NRK Dagsnytt kl. 16.00 fredag 28. juli 2017

 

Nyhetsoppleser Ida Creed: Her er NRK Dagsnytt klokken 16. Israel har et stort sikkerhetsproblem i Jerusalem. Det sier professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage. De siste dagene har volden mellom israelere og palestinere økt, og israelsk politi frykter nye sammenstøt ved al-Aqsa moskeen i Jerusalem.

Waage: Israel har et stort sikkerhetsproblem i Jerusalem. De kan ikke både okkupere og annektere området, samtidig som de nekter palestinerne sine rettigheter der. Det blir det bare bråk ut av med jevne mellomrom.

Intervjuer fra NRK Eli Bjelland: Hva må til da for å få en løsning?

Waage: Nei, det som må til, det er jo det Israel ikke vil ha, og det er jo en politisk løsning på denne konflikten som også inkluderer Jerusalem. Her er det da ingen sperringer mellom befolkningsgruppene, de jødiske og de palestinske. Og det vil si at man kan da uten at noen merker det forflytte seg fra ett område til et annet. Det er ikke noe Gaza med noen mur eller noen Vestbredde [sic] med noe mur. Dermed vil Israel aldri kunne beskytte seg mot slike terroraksjoner som vi så nå for to uker siden.

Creed: Intervjuer Eli Bjelland. Israelske soldater har skutt og drept en palestiner på den okkuperte Vestbredden etter at han skal ha kommet løpende mot dem med en kniv. Dette skjedde tidligere i dag. Ifølge den israelske hæren ble ingen av soldatene såret.

 

Hva gjør du for å motarbeide NRKs dypt urettferdige dekning av Israel? Bli medlem av MIFF (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart