Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NRK-eksperten konstruerte konspirasjonsteori

Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: Universitetet i Oslo)
Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: Universitetet i Oslo)
- Israel har en systematisk plan for å legge landet under seg. Palestinerne har tapt hele kampen om landet, fortalte NRKs Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage på Dagsnytt 18 torsdag kveld.

NRK tok opp spørsmålet om de israelske bosetningene i Dagsnytt Atten torsdag kveld. Anledningen er at Midtøsten-Kvartetten (FN, USA, Russland og EU) har publisert en rapport om konflikten mellom Israel og palestinerne. Rapporten kritiserer begge parter for å hindre en fredsløsning, men er langt mildere i sin kritikk av Israel enn de fleste ville ha forutsett. Israelsk bygging i bosetninger ble kritisert i rapporten, men ikke betegnet som ulovlig.

 

Lot ambassadøren forklare

NRK hadde invitert Israels ambassadør Raphael Schutz til å forklare hvorfor Israel i dagene etter rapporten har innvilget byggetillatelser for 800 israelske hjem på Vestbredden.

Det var realt av redaksjonen å gi ham tid til å forklare hvorfor det etter Israels oppfatning er helt andre ting enn noen boligområder på to til tre prosent av arealet på Vestbredden som utgjør hinderet for fred. Kjernespørsmålet er anerkjennelse av staten Israels rett til å fortsette å eksistere. Dette fikk Schutz påpeke. Han var klar på at Israel ikke ser noen annen mulig varig løsning på konflikten enn to stater for to folk.

 

Pass på rollefordelingen, NRK!

Men etter intervjuet med ambassadøren kom professor Hilde Henriksen Waage fra Universitetet i Oslo på banen. Hun fikk fritt spillerom til å fortelle publikum at det ambassadøren sier ikke stemmer, og at Israel egentlig er i gang med en systematisk plan om å ”legge landet under seg”.

Det er helt greit i et debattprogram at en person med hennes synspunkter kommer til orde i tillegg til Israels representant. Det som ikke er greit er rollefordelingen: Hun ble ikke framstilt som motpart til Israels ambassadør i en debatt, men som ekspertkilden som kom med fakta etter partsinnlegget fra Israel. Når sendingen var slik regissert, er det graverende at påstandene hennes fikk stå uimotsagt. I det minste burde NRK ha bedt henne oppgi kilder eller anføre argumenter som sannsynliggjør påstandene.

 

Alt er et spill – utenom Waages egne uttalelser?

Innledningsvis i intervjuet blåste hun av ambassadørens klare tale om at Israel ønsker fred og går inn for en tostatsløsning.

– Dette stemmer jo ikke i det hele tatt, sa hun.

Israel, palestinerne, USA, EU og ”hele røkla” driver bare et diplomatisk spill, forklarte hun.

– For sånne som meg som er ekspert på fredsforhandlinger, så vet jeg jo at dette blir det ikke noe fred av, uttalte professoren, og erklærte:

– Israel gjør absolutt ingenting for å få til en tostatsløsning.

– Det er ingenting igjen av landet der man skulle lage den palestinske staten.

At Israel for lengst har gitt stående tilbud til palestinerne om å gjenoppta direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser, og i tillegg arbeider med arabiske stater for å få i gang en regional fredsprosess, er altså å gjøre ”absolutt ingenting”.

At mellom to og tre prosent av arealet på Vestbredden (som programlederen faktisk til og med presiserte) er bebodd av jødiske bosettere, gjør altså at det ikke er noe land igjen til palestinerne.

Og ingen myndigheter sier noe som er av betydning, for ”hele røkla” spiller spill.

 

Henriksen Waages konspirasjonsteori

På bakgrunn av denne kreative virkelighetskonstruksjonen lanserte hun sin konspirasjonsteori: Israel har en skjult masterplan om å gjøre det motsatte av det de sier, nemlig å innlemme hele Vestbredden og Gaza i sin egen stat og la palestinerne sitte igjen uten noen ting. Tre ganger påsto hun dette i programmet.

– Man kan ikke si at man er for en tostatsløsning og vil dele landet, og samtidig ha systematiske planer for å bosette landet, begynte hun.

– Det er det som er poenget her, at Israel har en slik systematisk plan for å legge landet under seg. Palestinerne innser ikke at de har tapt kampen om det samme landet, de har ingen til å hjelpe seg, ingen stormakter eller noen andre som kan støtte opp om deres krav, fortsatte hun.

Senere i samtalen forklarte hun at det ”ville være å ønske” at palestinerne sluttet med terrorangrep, ”men Israel har en langsiktig strategisk plan som de følger, og palestinerne, de har tapt hele kampen om landet, dessverre”.

 

Prøv påstanden mot fakta!

Så lenge NRK ikke utfordrer ekspertkilden sin til å legge fram noe bevis på ideen om Israels hemmelige plan, er det opp til oss som seere og lyttere å selv prøve påstanden mot fakta. Her er noen av spørsmålene som gir problemer for Henriksen Waages idé:

– Hvorfor fikk Israel tusener av rakettangrep som respons i årene etter at de trakk seg helt ut av Gaza i 2005? Det er ikke en eneste bosetter igjen i Gaza, men de som styrer Gaza nekter konsekvent å snakke med Israel om fred. Hamas-regimet har fortsatt i sitt grunnlagsdokument et mål om å ødelegge Israel og drepe alle jøder.

– Hvorfor ble det ikke fred da Israel i 2009 faktisk ga etter for verdenssamfunnets press om å stanse boligbygging i bosetningene på Vestbredden? Israel aksepterte full byggestans på Vestbredden i ti måneder for å få i gang forhandlinger. I hele 2009 og 2010 ble det i praksis ikke godkjent noen nye byggeprosjekter i bosetningene. Dette førte ikke til at fredsprosessen kom videre.

– Hvis den hemmelige planen er å bygge så massivt at Israel overtar hele palestinernes områder, hvorfor går da planen så dårlig? Det bygges jo ikke mer i bosetningene i Vestbredden for hvert år, men mindre. Det viser statistikkene tydelig. Under Netanyahus regjeringstid har byggeaktiviteten vært lavere enn under hans forgjengere. Det er snakk om 9.216 boliger på seks år, i snitt 1.536 i året. I de foregående seks årene var det 11.366 boliger, i snitt 1.894 i året. Disse få nye husene er bygget inne på de allerede innegjerdede områdene til bosetningene. Israel har ikke annektert noen deler av Vestbredden, men ved et par tilfeller de siste årene har staten ekspropriert noen øde landområder som ingen palestinere har gjort krav på eierskap til. Områdene har vært på størrelse med middels store norske gårder, og de befinner seg i område C (den delen av Vestbredden som ifølge Oslo-avtalen administreres av Israel).

– Hvis den israelske regjeringen driver et spill for galleriet med sine påstander om at de ønsker fred, hvorfor har da ni av ti partier i Knesset programfestet at de i prinsippet er for en tostatsløsning? Konspirasjonen er ganske vidtrekkende hvis den når inn i alle disse motsetningsfylte politiske leirene i demokratiet Israel og gjennomtrenger partienes programkomiteer. Et stort flertall av hele Israels jødiske befolkning må dessuten også være med på dette spillet, siden de pleier å svare i meningsmålinger at de støtter en fredsløsning med to stater for to folk.

 

Hvor i virkelighetens verden kan vi finne noen spor av den planen Henriksen Waage sier at Israel har?

 

Da hun i intervjuet skulle fortelle hva som hindrer en fredsløsning, nevnte hun tre årsaker: Terroren, bosetningene og ”den uløste situasjonen i Gaza”. Av disse er det kun én Israel kan holdes til ansvar for. Er det derfor det er så viktig å opprettholde forestillingen om at moderate mengder husbygging i allerede befolkede områder hindrer fred?

Hvorfor vil ikke Henriksen Waage og NRK heller sette fokus på de større temaene? Da ville de palestinske lederne i større grad ha måttet ansvarliggjøres. Dette er noen av de større temaene:

PA nekter å forhandle med Israel.

PA vil ikke anerkjenne Israel som en jødisk stat, noe den har vært definert som siden uavhengighetserklæringen ble lest opp i 1948. Det gjør en varig fred umulig.

PA vil ikke oppgi sitt urealistiske og urimelige krav om at samtlige etterkommere av 1948-flyktningene skal få rett til å vende tilbake til Israel. Slik vil de på nytt gjøre jødene til en minoritet i et arabisk land, noe som har vist seg skjebnesvangert i mange tilfeller i historien.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart