Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestiner med arbeidstillatelse i Israel planla å sprenge en buss

Fathi Ziad Zakot fra Gazastripen planla terrorangrep i Israel. Til høyre utstyret som ble beslaglagt. (Foto: Shin Bet)
De siste årene har Israel gitt arbeidstillatelse til tusenvis av palestinere på Gazastripen, men ikke alle som slipper inn har gode intensjoner.

Israelske sikkerhetsstyrker arresterte i oktober en palestinsk mann fra Gazastripen etter mistanke om at han planla et bombeangrep mot en buss i det sørlige Israel. Angrepet skulle utføres på vegne av den palestinske terrorgruppen Islamsk Jihad, skriver Times of Israel.

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet sier 31 år gamle Fathi Ziad Zakot fra byen Rafah på Gazastripen hadde gyldig tillatelse til å reise inn i Israel for å arbeide. Han ble arrestert 30. oktober, men saken blir kjent først nå i forbindelse med at mannen må møte i retten.

Ifølge Shin Bet ble Zakot rekruttert av Islamsk Jihad en gang i september og har siden fått opplæring i bygging av en bombe.

Zakot slapp inn i Israel flere ganger mens han fortsatt var i kontakt med medlemmer av terrorgruppen. Etter at han slapp inn i Israel 19. oktober skal Zakot ha skaffet ledninger, batterier og andre materialer nødvendig for å bygge en bombe. Materialene ble beslaglagt under arrestasjonen.

Palestineren er blant annet siktet for flere våpenlovbrudd, for å tilhøre en terrororganisasjon, planlegging og trening for en terrorhandling og kontakt med en utenlandsk agent.

Palestinere fra Gazastripen på vei ombord en buss til arbeid i Israel ved grenseovergangen Erez.

De siste årene har det vært en kraftig økning i antallet palestinere på Gazastripen som har fått arbeidstillatelse i Israel. Nylig ble antallet økt til rekordhøye 17.000. Tilbake i 2019 var det bare 3000 gazanere som hadde slike tillatelser. Målet til Israel med å øke arbeidstillatelsene har vært å styrke økonomien på Gazastripen, hvor arbeidsledigheten er høy.

Sikkerhetstjenesten Shin Bet har på generell basis vært skeptisk til tiltaket, fordi de frykter at Hamas og andre terrorgrupper vil misbruke Israels velvilje til å utføre terrorangrep inne i Israel. Som et svar på terrorplanene har Israel trukket tilbake rundt 200 arbeidstillatelser fra palestinere med bånd til Zakot.

Palestinere som jobber i Israel kan tjene opp mot ti ganger så mye i Israel som de gjør på Gazastripen. Derfor er slike arbeidstillatelser svært ettertraktet. Men Hamas og andre terrorgrupper utnytter det israelske tiltaket i sin terrorkampanje mot Israel. Det er ikke første gang noen med arbeidstillatelse i Israel er blitt rekruttert av terrorister.

– Israel vil ikke tillate at terrororganisasjoner på Gazastripen utnytter sivile kanaler til å fremme sine angrepsplaner. Vi vil handle resolutt mot alle slike forsøk og vi holder Hamas [som styrer Gaza] ansvarlig, sier Shin Bet i en uttalelse.

Nyheten om den planlagte bussbombingen kommer en dag etter at to bomber gikk av ved to bussholdeplasser i Jerusalem. En 16 år gammel gutt ble drept og over 20 ble skadet, flere alvorlig og kritisk skadet.

– Forsøkene fra terrororganisasjoner på å utnytte arbeidstillatelsene til terror mot Israel setter levebrødet til hundretusenvis av innbyggere på Gazastripen i fare, sier Israels forsvarsminister Benny Gantz.

PS: Over 100.000 palestinere på Vestbredden har arbeidstillatelse i Israel. I tillegg jobber titusenvis av palestinere i israelske bedrifter på Vestbredden.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart