Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Gisler ble utsatt for fysisk og psykisk mishandling

Almog Meir Jan, et av gislene som ble befridd, med familiemedlemmer på Sheba-sykehuset 8. juni. (Foto: IDF)
Nå kommer det frem flere detaljer om hvordan gislene ble behandlet.

Detaljer rundt tiden i fangenskap for de befridde gislene Almog Meir Jan, Andrey Kozlov og Shlomi Ziv kommer nå frem i en artikkel avisen The Wall Street Journal. De skriver gislene ble utsatt for fysisk og psykisk mishandling.

Også Noa Argamani ble løslatt i redningsoperasjonen, men det er foreløpig ikke kommet frem så mange detaljer om hennes tid i fangenskap.

Ifølge artikkelen ble de tre gislene holdt fanget i et mørkt rom i seks måneder, hvor de sov på madrasser på gulvet. Deres eneste forbindelse med verden utenfor var gjennom vakter som kom med mat og som ved enkelte tilfeller mishandlet dem.

De tidligere gislene har fortalt at de kunne høre en palestinsk familie som bodde under dem, inkludert barn, men at de aldri møtte dem. Men en dag da familien var ute, så fikk de lov til å gå ned og bruke kjøkkenet deres.

Hvis gislene ikke fulgte de strenge reglene til Hamas, så ble de utsatt for straff. Det kunne å være å bli låst inne på toalettet eller at de måtte ligge under en stor mengde tepper i svært høye temperaturer. De ble også gjentatte ganger truet med å bli drept.

Til tross for de vanskelige omstendighetene så knyttet de tre gislene tette bånd til hverandre. De lærte hverandre arabisk, russisk og hebraisk.

Flere ganger fikk de tre gislene høre av Hamas-vaktene at det var ingen som brydde seg om dem og at ingen ville komme for å redde dem.

Men på Meirs bursdag, en dag han hadde klart å holde oversikt over på grunn av en notatbok, fikk gislene lov til å se en Al Jazeera-sending på arabisk. Da så de bilder fra en demonstrasjon i Tel Aviv til støtte for gislene og bilder av seg selv på plakatene.

– Det fikk dem til å føle at de ikke var glemt, sier et familiemedlem.

Avisens beskrivelse av gislenes tid i fangenskap er basert på intervjuer med gislenes familier, helsepersonell og kilder i israelske sikkerhetstjenester.

Det er fortsatt mye som er uklart rundt deres og Noa Argamanis prøvelser i åtte måneders fangenskap. Men israelske sikkerhetsmyndigheter har bedt gislene og deres familier om å holde detaljene om fangenskapet konfidensielt.

Da gislene ble befridd og returnerte til Israel igjen ble deres fysiske tilstand beskrevet som «god». Det har fått Mittal Binyamin, en klinisk ernæringsfysiolog ved Sheba-sykehuset, til å reagere. Hun behandlet gislene etter løslatelsen og sier utseende deres skjuler underernæring og mishandling.

Ernæringsfysiologen mener det er helt feil å beskrive gislene som å være i «god fysisk form» og sier de lider av alvorlig underernæring og at de må gjennomgå en lengre rehabiliteringsprosess. Hun sier de bare har fått en tidel av den næringen de trenger og at kroppen i slike situasjoner bruker opp tilgjengelige reserver, som ligger i musklene.

– Da de kom tilbake var de veldig utarmede med tanke på muskler. Det var ingen muskler igjen i kroppen, bare løs hud. Alt var borte, sier Binyamin.

Hun understreker at muskler ikke bare dreier seg om armer og bein, men også hjertet og andre indre organer som blir skadelidende.

Også da tidligere gisler ble løslatt tok det lang tid før det fulle omfanget av mishandlingen de opplevde i fangenskap ble kjent. Senere er det kommet frem at de ble utsatt for både fysisk, psykisk og seksuelle overgrep i fangenskap.

Som følge av den suksessfulle redningsoperasjonen av de fire gislene vil trolig forholdene for de gjenværende gislene bli ytterligere forverret. Trolig blir de som blir holdt fanget over bakken fraktet ned i underjordiske tuneller. Eksperter tror også at gisler ikke lenger vil holdes i grupper.

Hamas har også gitt ordre om å skyte andre gisler som blir forsøkt reddet.

Gislene Andrey Kozlov og Almog Meir tilbake i Israel 8. juni etter å ha blitt reddet. (Foto: Flash90)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart