Søk

Avisredaktør med bakgrunn i arbeiderbevegelsen:

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

– Det er et tankekors at mange av de som nylig gikk i fakkeltog etter Holmlia-drapet ikke ville hatt noe imot om Israel ble tilintetgjort og kastet på havet. Det erikke tvil om at Israel blir behandlet annerledes enn andre. Men jeg vil minne om at antisemittisme også er etnisk forfølgelse og rasehat.

Dette sier ansvarlig redaktør, Ragnar Larsen, i Haugesunds Avis i et intervju med Kristelig Pressekontor.

Les også: «Okkupert brukes bare om Israel»

Vil tale Israels sak
Han er en av de få redaktørene i norsk presse som ikke er redd for å forsvare Israel på en god og konstruktiv måte. Flere lederartikler fra hans hånd har vært oppsiktsvekkende. Han har i klare ordelag gått i rette med den oppfatningen av Midtøsten-konflikten som de fleste andre media forfekter.

– Jeg synes at norsk presse legger for dagen en overreaksjon og massiv fordømmelse av Israel. Vår avis vil at alle skal ha rett til å leve, og selvfølgelig skal dette også gjelde for den jødiske staten. Selv om jeg ikke er enig med israelske myndigheter i ett og alt, vil jeg tale Israels sak, understreker Ragnar Larsen.

Redaktøren mener at det finnes en selektiv antisemittisme som ofte ikke gjelder for jøder.

– Jeg har opplevd hvordan den skjulte antisemittismen kommer til syne. Etter at jeg forsvarte Israel under intifadaen i fjor høst, fikk jeg blomster og ros, men også telefoner som sjokkerte meg. En innringer sa rett ut at det var dumt at 2. verdenskrig sluttet i 1945 før Hitler fikk sin vilje med jødene!

Sosialdemokratisk tradisjon
Ragnar Larsen kommer opprinnelig fra Trondheim, og har en lang fartstid bak seg i norsk presse. Han har vært journalist i Oppland Arbeiderblad, og redaktør både i Arbeidets Rett (Røros) og Nordlands Framtid (Bodø). Så hadde han et sidesprang som banksjef i Nordlandsbanken, før han kom til Haugesunds Avis som ansvarlig redaktør i 1996.

– Hva har preget ditt syn på Israel?
– Jeg har vokst opp i en sosialdemokratisk tradisjon med sterke bånd til Israel. Det er ikke tvil om at Haakon Lie og Trygve Bratteli har vært med å forme mitt syn på jødenes hjemland.

– Hvorfor er Israel blitt syndebukk i verdensopinionen?
– Jeg tror det har å gjøre med at Israel blir lett oppfattet som den sterke part ikke minst militært. De har jo vunnet alle kriger etter at staten ble proklamert i 1948. På samme tid ser mange på palestina-araberne som den svakeste part, og nøden blant flyktningene blir fremstilt med stor effekt på TV. Vi har jo sympati for dem som lider. Samtidig blir Israel tvunget til å vise sin styrke. Men jeg har inntrykk av at mange med sympati for araberne, er glad for at de kan bruke anledningen til å gi et spark til israelerne.

Jordan – en palestina-arabisk stat
Ragnar Larsen peker på at Yassir Arafat kunne fått en fredsavtale hvis han ville, men han lot flere anledninger gå fra seg.

– Israel har aldri før gitt så mange innrømmelser for å forsøke å få fred, der også Jerusalem var på sakskartet. Men Arafats appetitt vokste mens hans spiste. Han gapte over for mye. Store deler av det internasjonale samfunn har bemerket Arafats manglende fredsvilje. Selv om kanskje ikke Yassir Arafat har slike tanker, vil noen av hans likesinnede fjerne Israel fra kartet, mener Ragnar Larsen.

Redaktøren peker på at i dag er mellom 60 og 70 prosent av befolkningen i Jordan palestina-arabere, og dette landet kunne derfor meget godt vært Palestina.

– Hva har egentlig arabiske land utført for å løse palestina-spørsmålet? De ønsker ikke å gjøre noe med det – for dette skal være et verkende sår som er med og vedlikeholder motstanden mot Israel. Man skal nå forsøke å løse problemet med ca. to mill. palestina-arabiske flyktninger, og Arafat vil at de skal bo i Israel. Men mange av dem er ikke født i den jødiske staten, for nye generasjoner er kommet til siden 1948. Det finnes i dag allerede et hjemland for dem – og det er Jordan, mener Larsen.

Ønsker å reise til Israel
– Jeg har vært i Israel bare en gang, og da fikk jeg også besøke Jerusalem. Men jeg har veldig lyst til å reise til landet igjen. Israel er et fantastisk og spennende land, og her er også røttene til vårt eget samfunn. Det er kristendommen som har formet den vestlige kulturen- uansett tro eller ikke. Utbredelsen av kristendommen har etablert statsdannelser, og de kristne grunnverdiene har dannet vår sivilisasjon i bortimot 2000 år, avslutter Ragnar Larsen.

«Okkupert» brukes bare om Israel
– «Okkupert» er et ord som bare brukes om Israel. Etter de krigene landet ble påført, er territoriet litt større enn det FN la til grunn, men ikke mye. Dette kalles av den unyanserte del av norsk presse for «okkuperte områder», sier Ragnar Larsen, som er ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis.

– Men denne betegnelsen ble aldri brukt om den delen av Finland som Sovjet erobret i 1939/40, eller om de baltiske statene Stalin la under seg. I norske medier blir Tibet, en nasjonalstat Kina har erobret med militærmakt, aldri omtalt som noe okkupert område. Syrias militære kontroll gjør heller ikkje Libanon til «okkupert område».
Vi skal være klar over språkbruken som er svært viktig i Midtøsten-konflikten. I vår avis forsøker vi å bruke betegnelsen «palestina-arabere» for de er en del av den arabiske befolkningen, sier Larsen. KPK

 

 

 

 

 

 

 


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart