Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sharon en krigsforbryter?

Torsdag 24. januar ble Elie Hobeika, mannen som stod bak massakrene i Sabra og Shatilla, drept. Drapet er av enkelte satt i sammenheng med at Hobeika skulle "vitne mot Sharon" i krigsforbryter-rettsaken som er reist mot ham i Belgia. Her følger en artikkel hvor Morten Rasmussen omtaler Hobeika og massakrene.

Økt fokus på Sharons rolle kan bidra til at han kommer styrket ut, mener Morten Rasmussen i denne kommentaren.

En sterkt utvidet og oppdatert versjon av denne artikkelen er tilgjengelig her.

Nylig tok nemlig en palestinsk gruppe initiativ til å få ham dømt for folkemord. Dette initiativet kom samme uken som BBC sendte en dokumentar om Sharons rolle i Libanon i 1982. Dette året utførte phalangistene en massakre på flere hundre palestina-arabere i flyktningeleirene Sabra og Shatilla. Siden phalangistene var alliert med Israel, og Sharon var Israels forsvarsminister, ble Sharon holdt ansvarlig for massakren. En israelsk granskningskommisjon, Kahan-kommisjonen, mente han burde ha forutsett den, og han ble tvunget til å gå av.

BBC-dokumentaren går et skritt lenger enn Kahan-kommisjonen. Den etterlater ingen tvil om at Sharon forstod at massakren ville finne sted. Den antyder også at massakren var ønskelig fra hans side. Dette begrunnes med at phalangistene gikk inn i leirene i forståelse med Israel og Sharon, hvor PLO-militser skulle avvæpnes. Likevel kan den økte fokusen på Sharons rolle bidra til at han kommer styrket ut. En vanlig oppfatning i vår del av verden er at Sharon fikk skylden, i bestemt form, for massakren. Men i dokumentaren kommer det frem at Kahan-kommisjonen kun holdt ham indirekte ansvarlig for den, det finnes ingen dokumentasjon på at han verken planla eller ga ordre til den. En talsmann for Israel sier i dokumentaren at israelerne stolte på phalangistene, siden de hadde trent sammen militært. «Vi hadde ingen grunn til å tro at de ikke ville følge ordre,» sier han.

BBC har også intervjuet Elie Hobeika, lederen for gruppen som stod bak massakren. I slutten av programmet slås det fast at både han og Sharon har viktige lederposisjoner i sine respektive land. Hobeika er i dag medlem av parlamentet, han har vært minister i regjeringen og er en mulig fremtidig presidentkandidat.

Det underlige er at disse opplysningene ikke får programskaperne til å tenke. Er det logisk å tro at Hobeika både var Israels redskap under Libanonkrigen og nå er med i ledelsen av et sterkt anti-israelsk Libanon støttet og styrt av Syria?

For et par år siden kom det ut en bok om Hobeika. Den finnes påwww.israeltodamascus.com. Forfatteren, Robert Hatem, utgir seg for å ha vert Hobeikas livvakt på70- og 80-tallet. Han skriver om egne og Hobeikas overgrep på denne tiden. Bokens hovedkonklusjon er at Hobeika stod bak både drapet på president Gemayel og massakrene i Sabra og Shatilla. Hensikten hans var å forpurre en fredsavtale mellom Israel og et «kristent» Libanon, og dermed legge grunnlaget for syrisk dominans. Det er vanskelig å uttale seg skråsikkert om bokens troverdighet, men følgende taler for at den er ekte:

1. Det er kjent at Sharons plan var å få til en slik fredsavtale. Det er også kjent at en slik avtale ikke har sett dagens lys og at landet helt til i dag har vært under syrisk dominans. I følge Hatem skjelte Sharon ut Hobeika etter massakren: «Dette skal du få betale dyrt for».
2. Hatem tilbyr seg å stå til rette for sine handlinger foran en libanesisk rett, under forutsetning av at Hobeika gjør det samme.
3. Boken til Hatem er ikke tillatt utgitt i Libanon, hvor det i realiteten er Syria som har kontrollen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart