Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jordan stenger palestinerne ute

Det er tusenvis av jordanere som oppholder seg ulovlig i Israel, kanskje hele 40.000. De er kommet på turistvisum, men lot bare være å reise tilbake da det utløp.
Anslagene på palestinerne som har reist til Jordan under den siste Intifadaen er mellom 90 og 150 tusen.

Så tar de seg dårlig betalte jobber, med en månedslønn som kanskje er mindre enn 5.000 kroner i måneden. Arbeidsgiverne har ikke lov til å ansette dem, men de risikerer ikke så mye. Bøtene er såpass lave at selv om de blir tatt, har de tjent på ansettelsen sammenliknet med å ansette israelere på tarifflønn.
Jordanerne klager ikke. Ledigheten i Jordan er høy. Og skulle de tross alt få arbeid der, vil de neppe tjene mer enn halvparten av det de (tross alt) tjener i Israel.

I motsetning til palestinerne fra Vestbredden og Gaza, er jordanerne rolige og forsøker ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet ved å delta i sosiale begivenheter eller å bli innblandet i politiske aktiviteter.
Israel har ikke gjort noe egentlig forsøk på å få jordanerne ut. Det er mange slags utlendinger som er ulovlig i Israel (kanskje så mange som 250.000 fra mange land). «Vi kunne bygge leirer og putte dem der. Men så snart vi slapp dem ut, ville de være tilbake,» sier en politioffiser.

Jordan stenger grensen
I staten Jordan er etniske palestinere i flertall, mens beduiner og andre fra området har det meste av den politiske makten. De fleste jordanerne i Israel er annen-generasjons palestinere. Jordanerne er glad for alle palestinere som forsvinner, og ønsker dem ikke tilbake. Israel har latt være å bruke makt, for ikke å ødelegge forholdet til Jordan.

De fleste palestinerne i Jordan har fått et «gult kort» som gir dem nesten fulle statsborgerlige rettigheter. Jordan er det eneste arabiske landet som har gitt palestinerne statsborgerskap 53 år etter at de flyktet fra Israel i 1948.

Palestinerne på Vestbredden har fått «grønne kort», de har også en slags jordansk statsborgerskap. Men under intifadaen har mange palestinere ønsket å komme seg vekk. Anslagene på palestinere som har reist til Jordan varierer mellom 90.000 og 150.000.

I midten av juni stengte Jordan grensen for palestinere fra Vestbredden. Siden skal restriksjonene være delvis opphevet. Jordanerne begrunner tiltakene med at de vil hindre israelske «forsøk på å drive palestinerne ut av sitt land».


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart