Jordan stenger palestinerne ute

Det er tusenvis av jordanere som oppholder seg ulovlig i Israel, kanskje hele 40.000. De er kommet på turistvisum, men lot bare være å reise tilbake da det utløp.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig
Anslagene på palestinerne som har reist til Jordan under den siste Intifadaen er mellom 90 og 150 tusen.

Så tar de seg dårlig betalte jobber, med en månedslønn som kanskje er mindre enn 5.000 kroner i måneden. Arbeidsgiverne har ikke lov til å ansette dem, men de risikerer ikke så mye. Bøtene er såpass lave at selv om de blir tatt, har de tjent på ansettelsen sammenliknet med å ansette israelere på tarifflønn.
Jordanerne klager ikke. Ledigheten i Jordan er høy. Og skulle de tross alt få arbeid der, vil de neppe tjene mer enn halvparten av det de (tross alt) tjener i Israel.

I motsetning til palestinerne fra Vestbredden og Gaza, er jordanerne rolige og forsøker ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet ved å delta i sosiale begivenheter eller å bli innblandet i politiske aktiviteter.
Israel har ikke gjort noe egentlig forsøk på å få jordanerne ut. Det er mange slags utlendinger som er ulovlig i Israel (kanskje så mange som 250.000 fra mange land). «Vi kunne bygge leirer og putte dem der. Men så snart vi slapp dem ut, ville de være tilbake,» sier en politioffiser.

Jordan stenger grensen
I staten Jordan er etniske palestinere i flertall, mens beduiner og andre fra området har det meste av den politiske makten. De fleste jordanerne i Israel er annen-generasjons palestinere. Jordanerne er glad for alle palestinere som forsvinner, og ønsker dem ikke tilbake. Israel har latt være å bruke makt, for ikke å ødelegge forholdet til Jordan.

De fleste palestinerne i Jordan har fått et «gult kort» som gir dem nesten fulle statsborgerlige rettigheter. Jordan er det eneste arabiske landet som har gitt palestinerne statsborgerskap 53 år etter at de flyktet fra Israel i 1948.

Palestinerne på Vestbredden har fått «grønne kort», de har også en slags jordansk statsborgerskap. Men under intifadaen har mange palestinere ønsket å komme seg vekk. Anslagene på palestinere som har reist til Jordan varierer mellom 90.000 og 150.000.

I midten av juni stengte Jordan grensen for palestinere fra Vestbredden. Siden skal restriksjonene være delvis opphevet. Jordanerne begrunner tiltakene med at de vil hindre israelske «forsøk på å drive palestinerne ut av sitt land».

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart