Makt eller innflytelse?

I slutten av juni 1999 hadde overrabbineren i Storbritannia, Jonathan Sacks, en artikkel i Jerusalem Post. Artikkelen tok utgangspunkt i ei bok fra 1830-åra, altså mer enn 160 år siden. Den var skrevet av franskmannen Alexis De Tocqueville, som reiste til Amerika. Boka het Demokrati i Amerika. Hovedsynspunktet i boka var en sammenlikning mellom religionens stilling i Frankrike og i Amerika:

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I Frankrike hadde religionen en betydelig makt (politisk), men liten innflytelse.

I Amerika hadde religionen ingen makt, men en enorm innflytelse. De religiøse lederne konsentrerte seg om å styrke familiene, menighetene og båndene i lokalsamfunnene. De virket ved undervisning og ved å være forbilder heller enn ved politikk og lovgivning.

I Frankrike var religionen frihetens fiende, i USA frihetens beste venn. – Så langt franskmannen.

Det har vært slik i jødedommens historie i diasporaen også, skriver Sacks: Det som gjorde at jødene holdt seg som et folk, var hjemmet, skolen, synagogen, et stort antall sosiale nettverk, felles støtte og hjelp.

Religionen i Israel er kommet mye nærmere Tocquevilles Frankrike enn hans Amerika. Den har mer makt enn innflytelse, skiller mer enn å forene, driver mer politikk enn moralsk karakterbygging av samfunnet og enkeltmennesket.

Tiden er inne for at rabbinerne legger om sitt siktemål, slik at de kan ta ledelsen i arbeidet med å bygge fellesskapsfølelse mellom borgerne, høflighet, gode hjem, ansvar for svake og funksjonshemmede, å ofre noe for fellesskapet.

Dette er noe som også trenges i hele den vestlige verden, skriver Sacks. Vi står overfor en situasjon hvor familien har brutt sammen, det er økt vold og kriminalitet, tenåringer som ikke fungerer, økt ulikhet mellom rike og fattige, etnisk og religiøs «balkanisering», en utbredt følelse av moralsk forvirring og fortvilelse.

Venstre-orienterte regjeringer har forsøkt å løse slike problemer med statsinnsats, men har ikke lykkes. Høyre-orienterte har forsøkt med det frie markedet, men det har også slått feil.

Mange i USA og Storbritannia er kommet til at det som trengs, er å bygge familiene, skolene, lokalsamfunn, frivillige organisasjoner og religiøse grupper.

Slike grupper innebærer relasjoner som ikke bygger på penger eller makt, men på kjærlighet, gjensidighet, lojalitet og tillit, skriver Sacks.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart