Søk

Jødene i Hviterussland

Dette stoffet er hentet fra en artikkel av Elli Wohlgelernter i Jerusalem Post i oktober 2000. Det er fremdeles aktuelt, selv om tallene og opplysningene altså er et år gamle.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Ingen vet sikkert hvor mange jøder det er i Hviterussland, fordi mange har skjult sin jødiske identitet. Det finnes 26 jødiske samfunn (lokalmenigheter), 5 landsomfattende organisasjoner og 15 lokale kultur-organisasjoner. Det er 16 reform-menigheter (en slags liberal jødedom) og 24 ortodokse menigheter. Det er tre jødiske skoler i Minsk, en hver i Gomel og Pinsk, og ca. 20 søndagsskoler.

Offisiell hviterussisk statistikk fra 1999 sier at det er 27.800 jøder av en befolkning på 10,4 millioner. Men ifølge lokale jøder er det 70.000 jøder, og noen anslår tallet på ekte jøder (etter jødisk lov, halacha) til så høyt som 200.000. Det offisielle tallet skyldes et visst press fra dem som stilte spørsmål i folketellingen. Det var vanlig at på spørsmål om nasjonalitet, sa man f. eks.: «Du er hviterusser, ikke sant?» Mange foretrakk da å bare la det gå i stedet for å insistere på at man er jøde.

Mange av dem som skjulte sin jødiske identitet, kommer nå fram. I kommunist-tiden hadde jødene en rekke problemer. Og da kommunismen brøt sammen, var mange redde for at det skulle bli enda verre. De skiftet til russiske navn.

Jødenes historie i Hviterussland går tilbake til 1300-tallet. Da ble det ansatt som skatteoppkrevere. Det vil si at de gikk rundt til fattige bønder i landsbyen og krevde skatt på vegne av rikfolkene. Dermed fikk jødene ofte skylden for urimelige skatter, selv om det jo ikke var de som fikk pengene.

På slutten av 1800-tallet utgjorde de så mye som 90 % av befolkningen i Pinsk og 50 % i Minsk. Blant de berømte jødene som kommer fra Hviterussland, er Chaim Weizmann (staten Israels første president), Eliezer Ben-Jehuda (mannen som gjenopplivet det hebraiske språket), Shimon Peres (nå Israels utenriksminister), Marc Chagall (berømt maler) og en rekke berømte religiøse ledere.

Siden 1989 har 68.000 jøder reist fra Hviterussland til Israel. Og flere vil antakelig følge etter.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart