Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jødene i Hviterussland

Dette stoffet er hentet fra en artikkel av Elli Wohlgelernter i Jerusalem Post i oktober 2000. Det er fremdeles aktuelt, selv om tallene og opplysningene altså er et år gamle.

Ingen vet sikkert hvor mange jøder det er i Hviterussland, fordi mange har skjult sin jødiske identitet. Det finnes 26 jødiske samfunn (lokalmenigheter), 5 landsomfattende organisasjoner og 15 lokale kultur-organisasjoner. Det er 16 reform-menigheter (en slags liberal jødedom) og 24 ortodokse menigheter. Det er tre jødiske skoler i Minsk, en hver i Gomel og Pinsk, og ca. 20 søndagsskoler.

Offisiell hviterussisk statistikk fra 1999 sier at det er 27.800 jøder av en befolkning på 10,4 millioner. Men ifølge lokale jøder er det 70.000 jøder, og noen anslår tallet på ekte jøder (etter jødisk lov, halacha) til så høyt som 200.000. Det offisielle tallet skyldes et visst press fra dem som stilte spørsmål i folketellingen. Det var vanlig at på spørsmål om nasjonalitet, sa man f. eks.: «Du er hviterusser, ikke sant?» Mange foretrakk da å bare la det gå i stedet for å insistere på at man er jøde.

Mange av dem som skjulte sin jødiske identitet, kommer nå fram. I kommunist-tiden hadde jødene en rekke problemer. Og da kommunismen brøt sammen, var mange redde for at det skulle bli enda verre. De skiftet til russiske navn.

Jødenes historie i Hviterussland går tilbake til 1300-tallet. Da ble det ansatt som skatteoppkrevere. Det vil si at de gikk rundt til fattige bønder i landsbyen og krevde skatt på vegne av rikfolkene. Dermed fikk jødene ofte skylden for urimelige skatter, selv om det jo ikke var de som fikk pengene.

På slutten av 1800-tallet utgjorde de så mye som 90 % av befolkningen i Pinsk og 50 % i Minsk. Blant de berømte jødene som kommer fra Hviterussland, er Chaim Weizmann (staten Israels første president), Eliezer Ben-Jehuda (mannen som gjenopplivet det hebraiske språket), Shimon Peres (nå Israels utenriksminister), Marc Chagall (berømt maler) og en rekke berømte religiøse ledere.

Siden 1989 har 68.000 jøder reist fra Hviterussland til Israel. Og flere vil antakelig følge etter.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart