Søk

Vestmuren

Tempelplassen er jordens helligste sted for jødene. Der stod templet i all sin prakt. Selv om templet for lengst er borte, er stedet hvor det stod like hellig for ortodokse jøder. Derfor kan de ikke risikere å gå på stedet hvor Det Hellige og særlig Det Aller Helligste stod, det ville være en alvorlig helligbrøde. For sikkerhets skyld unngår derfor mange jøder å besøke Tempelplassen.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Dermed blir Vestmuren, også kalt Klagemuren, det helligste stedet som alle kan besøke. Vestmuren var ikke en del av templet, heller ikke av plassen rundt templet. Men den var en del av en støttemur, en enorm steineske, som Herodes bygde rundt Tempelfjellet for å utvide og støtte opp hele komplekset.

Den sørligste delen av denne støttemuren, som nå er en del av Ophel arkeologiske park (med inngang like innenfor «Møkkaporten»), er stedet for dem som vil se noe opprinnelig. Der kan man gå de trappetrinnene som utallige tusener av jøder gikk mot Tempelfjellet under pilegrimsturene. Du kan stå på stedet hvor de bar sine ofre og sine dypfølte bønner. Vestmuren derimot var ca. 15 meter ovenfor en handlegate. Likevel har denne muren i 1700 år vært fokus for jødenes bønn, håp og kombinasjonen av nærhet og fjernhet til selve helligdommen.

Under denne intifadaen (som araberne har kalt Al Aqsa-intifadaen etter moskeen på Tempelplassen) har det vært advart mot å gjøre stedet til gjenstand for noe som kan ligne avgudsdyrking. Det er Torah, ikke noe bestemt sted, som opprettholder jødedommen, ble det hevdet.

Men templet kan oppfattes som en forlengelse og et resultat av Torah. Der får jødene denne beskjeden (5Mos 16:16): «Tre ganger om året skal alle menn blant dere vise seg for Herrens, din Guds åsyn på det sted han utvelger: på de usyrede brøds høytid [påske] og på ukenes høytid [pinse] og på løvhyttefesten. .. » Da monoteismen ennå var en svak flamme, truet av de omkringliggende religionene, hjalp templet i Jerusalem til å sikre, konkretisere og symbolisere gudsdyrkelsen.

I nabofolkenes religioner spilte naturen og årstidene en stor rolle. Templet bidro til å knytte jødene til Gud Herren i stedet for til naturen omkring.

De første århundrene av Islam erkjente muslimske lærde og observatører åpent jødenes forbindelse til dette stedet. Men nå benekter araberne det. Men dette stedet, og hva det stod for, har vært og er sentralt i jødisk bevissthet.

Fritt etter en artikkel i Jerusalem Post av Allan Rabinowitz i februar 2001.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart