NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

Jødene fra Jemen

På ulike måter blir vi stadig minnet om at i 1948 flyktet ca. 650.000 arabere fra Israel, og slo seg ned i nabolandene. Mindre kjent er det at over 900.000 jøder har flyktet den andre veien, og nå er det bare noen få tusen jøder igjen i arabiske land.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Ifølge israelske beregninger etterlot jødene mer eiendom i arabiske land enn de arabiske flyktningene, palestina-flyktningene, etterlot i Israel – men dette kan beregnes på mange måter. Jødene utgjorde noe slikt som 2 % av befolkningene i det arabiske området, mens lille Israel ikke er på mer enn 0,18 % – null komma atten prosent – av det landområdet de arabiske landene har. Jødene har derfor ikke fått for mye verken av land eller eiendom, snarere tvert imot.

Her skal vi ta for oss jødene fra ett av de over 20 arabiske landene, Jemen. Over 80.000 jøder er kommet fra Jemen til Israel på 1900-tallet, flest like etter at Israel ble opprettet i 1948. De kom fordi de visste at Israel er jødenes hjemland. Og enda mer kom de fordi jøder ble sterkt diskriminert og til dels forfulgt i Jemen.

De fleste kom fra Nord-Jemen, som ikke hadde vært underlagt europeiske kolonimakter og hvor det tradisjonelle jødehatet derfor fikk utfolde seg fritt. Den sørlige delen het Aden og var en britisk koloni.
De jødiske flyktningene måtte gå på sine bein gjennom ørkenen for å komme til Aden, hvor britene internerte dem i teltleirer som Israel betalte. Teltene hadde jordgolv. Noen ganger måtte flere store familier bo i ett telt. Sykehusene var dårlige og underbemannet.

Mange av flyktningene var sterkt underernærte. Og maten var rasjonert i flyktningeleirene. Det blir vel aldri kjent hvor mange som døde før de nådde Israel, men praktisk talt alle var syke da de kom fram til Aden. Noen barn var så syke at de ikke hadde krefter til å gråte.

Kongen i Jemen stengte grensene før alle jødene var kommet ut. Men de senere årene har de siste få tusen også kunnet komme seg ut. Norge har spilt en aktiv og positiv rolle i den forbindelsen.
Nesten alle jødene er flyktet fra det arabiske området. Ca. halvparten av jødene i Israel er flyktninger fra muslimske (særlig arabiske) land og deres etterkommere.

I 1948 var de europeiske jødene i flertall i Israel. De oppfattet jødene fra Jemen, og til dels andre arabiske land, som primitive og uvitende. Denne nedvurderingen førte til sterke spenninger i det israelske samfunnet. Se artikkelen Bygger ny identitet og et nytt liv i Israel.

Nå er denne spenningen vesentlig redusert. For Jemen-jødenes vedkommende har deres kultursenter spilt en viktig rolle. Dette senteret ligger i Netanya. Senteret har arbeidd med å dokumentere Jemen-jødenes kultur. Glemte forfattere, teologer, komponister og andre kunstnere og åndsarbeidere er løftet fram i lyset. Store deler av Jemen-jødenes folkekunst er dokumentert. Jemen-jødenes kultur er blitt universitetsfag.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart