Søk

Sallah Tarif trekker seg

Som vi meldte i artikkelen Arabisk minister ble Sallah Tarif fra det israelske Arbeiderpartiet innsatt som "minister uten portefølje" (dvs. departement) da regjeringen Sharon ble dannet. Han skulle være en slags koordinator for arabiske saker. For Tarif er israelsk druser. Druserne snakker arabisk, men har en egen religion. I motsetning til de fleste andre araberne i Israel, gjør de militærtjeneste.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

I slutten av januar trakk Tarif seg fra regjeringen. Grunnen var at han ble kjent med at riksadvokaten i Israel planla å ta ut tiltale mot ham. Den antatte forbrytelsen er at han skal ha forsøkt å bestikke en ansatt i innenriksdepartementet for å skaffe israelsk statsborgerskap til en palestinsk venn. – Tarif selv sier at han er uskyldig. Men han trekker seg fra regjeringen til saken er avklart.

En umulig situasjon
Mange mener at Tarifs situasjon var umulig i utgangspunktet. Han ble minister, men fikk ikke noe departement, ikke noe budsjett. Det var ikke stort han kunne utrette. De fleste araberne i Israel er enige om at neste gang en araber går inn i regjeringen, må han ha et skikkelig departement: Turistminister, kommunikasjonsminister eller hva som helst. Da kan han kanskje gjøre noe.

Araberne fattige
Et hovedproblem for araberne i Israel, er at de arabiske kommunene har vesentlig mindre penger å rutte med enn de jødiske. Blant de fattigste kommunene i landet, er de arabiske i stort flertall. Det har mange grunner. En av grunnene er at araberne har svært store familier, og det er velkjent fra de fleste land at barnerike familier må klare seg med mindre pr. person enn tobarnsfamilier. Mange israelere mener at måten staten Israel behandler sin arabiske minoritet, er en skam. Og aller mest gjelder det druserne, som er lojale og gjør militærtjeneste. Og det gjelder beduinene, som har det aller dårligst, og som også ofte har gjort militærtjeneste frivillig.

Hjelpe en om gangen
Gjennom nesten 20 års politiske karriere har Tarif forsøkt for det første å hjelpe det arabiske samfunnet generelt best mulig. Dernest har han forsøkt å hjelpe sine velgere en for en.

Tarif har brukt utrolig mye tid sammen med sine velgere. Han har vært i bryllupper og begravelser, og var aldri redd for å forsøke å hjelpe.
En druser forteller om en nevø som hadde vært i militæret, men etterpå hadde han gått i fire år uten å få jobb. Tarif spurte ham om han kunne tenke seg å jobbe i politiet. Det sa han ja til. Sallah ringte da til politi-hovedkvarteret i Jerusalem og fikk avtalt at noen der skulle snakke med den unge mannen. I dag er han politi-etterforsker.
Tarif kunne også snakke med banksjefer for å ordne best mulig lånebetingelser for unge, arabiske par. I det hele: Han gjorde mye for mange.

Både i Norge og i Israel vil mange kanskje si at slikt er farlig, man har lett for å krysse grensen for korrupsjon. Hvor den grensen går, vil sikkert bli vurdert ulikt ulike steder til ulike tider. Men hvis man tilbyr betaling for en søknad skal få et ønsket resultat, krysser man i hvert fall en klar grense. Det er det Tarif nå skal ha gjort. (Han benekter det selv.)

Tvilsomme metoder
Da det skulle velges ny leder for Arbeiderpartiet nylig, skjedde det noe påfallende i første valgomgang: Et utrolig stort flertall av de drusiske medlemmene av Arbeiderpartiet stemte for den ene kandidaten, Avram Burg. Mange kritikere sier at Tarif brukte hele sin innflytelse for å få til et slikt resultat. Dette resultatet førte til at Avram Burg i første omgang ble valgt.

Det var rykter, som ikke er blitt bevist, om at det ble brukt penger også for å få folk til å stemme som ønsket. Men det er en alminnelig oppfatning at når en storfamilie eller en landsby stemmer for en kandidat, kan de vente at noen derfra får jobber, kanskje også penger. Men, igjen: Grensen mellom lovlig og ulovlig kan være meget flytende i slike saker.

I hvert fall ble det klaget på resultatet av valget i det drusiske området. Og i andre valgomgang ble resultatet helt annerledes, noe som gjorde av Binyamin Ben-Eliezer ble valgt.

Mange drusere vil bytte ut det gamle, familiebaserte systemet for ledelse med et moderne, demokratisk system. Men det er ikke lett å endre gamle vaner. Selv folk som er blitt valgt ut fra et program om modernisering, «gjenoppdager sine røtter» etter at de er valgt, og gir slektninger gode jobber.

Det er også innebygd diskriminering. En druser forteller at dersom han skal bli rektor på en skole, må han ha en spesiell sikkerhetsklarering fordi han er araber – selv om han har gjort militærtjeneste. Det trenger ikke jøder.

Referat fra en artikkel i Jerusalem Post 6.2.02 av Leora Eren Frucht.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart