Søk

Flukt fra Irak 1970-71

Før 2. verdenskrig var det ca. 150.000 jøder i Irak. I 1948 var det ca. 125.000 igjen. I 1950 fikk de som ønsket å forlate Irak ett år å komme seg ut på. Det store flertallet av jødene flyktet, de fleste til Israel. Men ca. 3.000 ble igjen.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Man skulle tro at disse jødene, som hadde bevist sin lojalitet ved å bli igjen, ville bli godtatt som fullverdige medlemmer av det irakske samfunnet. Men nei. Den gamle diskrimineringen av jøder, typisk for de fleste muslimske samfunn, fortsatte. Og etter seksdagerskrigen i 1967 ble det rent ille. Jødene fryktet for livet. Jødiske menn fikk i mange tilfeller ikke arbeide i det yrket de kunne. Kvinnene våget ikke å bevege seg ut på gatene. Jødisk ungdom fikk ikke komme inn på irakske universiteter, og de fikk heller ikke forlate landet for å utdanne seg andre steder. Jødene måtte leve av det de måtte ha spart og av støtte fra jøder i resten av verden. De ble overvåket hele tida. Det hemmelige politiet registrerte alle deres bevegelser.

Torturert
Tross denne overvåkinga ble mange jøder arrestert, noen av dem ble torturert, noen drept. I 1969 ble 9 jøder hengt offentlig, angivelig for spionasje. To av dem var ungdommer på 15 og 16 år.

I årene 1970-71 flyktet 2.500 jøder fra Irak. Jødene kom seg over grensen på mulesler, til fots, i jeeper. Noen ble drept i forsøket. Nå er det svært få jøder igjen i Irak, antakelig er nesten alle eldre.

Det var først og fremst kurderne som hjalp jødene til å flykte. Det var den gangen et nært samarbeid mellom Israel og kurderne. Samarbeidet gikk via nabolandet Iran. Det ble umulig da mullahene overtok i Iran og stanset Israels muligheter for kontakt.

Jødenes skjebne i arabiske land, både tradisjonelt og på 1900-tallet, er en av de glemte – men viktige – faktorene i Midtøsten-debatten.

Fritt etter en lang artikkel i Jerusalem Post av Raine Marcus.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart