Flukt fra Irak 1970-71

Før 2. verdenskrig var det ca. 150.000 jøder i Irak. I 1948 var det ca. 125.000 igjen. I 1950 fikk de som ønsket å forlate Irak ett år å komme seg ut på. Det store flertallet av jødene flyktet, de fleste til Israel. Men ca. 3.000 ble igjen.

Man skulle tro at disse jødene, som hadde bevist sin lojalitet ved å bli igjen, ville bli godtatt som fullverdige medlemmer av det irakske samfunnet. Men nei. Den gamle diskrimineringen av jøder, typisk for de fleste muslimske samfunn, fortsatte. Og etter seksdagerskrigen i 1967 ble det rent ille. Jødene fryktet for livet. Jødiske menn fikk i mange tilfeller ikke arbeide i det yrket de kunne. Kvinnene våget ikke å bevege seg ut på gatene. Jødisk ungdom fikk ikke komme inn på irakske universiteter, og de fikk heller ikke forlate landet for å utdanne seg andre steder. Jødene måtte leve av det de måtte ha spart og av støtte fra jøder i resten av verden. De ble overvåket hele tida. Det hemmelige politiet registrerte alle deres bevegelser.

Torturert
Tross denne overvåkinga ble mange jøder arrestert, noen av dem ble torturert, noen drept. I 1969 ble 9 jøder hengt offentlig, angivelig for spionasje. To av dem var ungdommer på 15 og 16 år.

I årene 1970-71 flyktet 2.500 jøder fra Irak. Jødene kom seg over grensen på mulesler, til fots, i jeeper. Noen ble drept i forsøket. Nå er det svært få jøder igjen i Irak, antakelig er nesten alle eldre.

Det var først og fremst kurderne som hjalp jødene til å flykte. Det var den gangen et nært samarbeid mellom Israel og kurderne. Samarbeidet gikk via nabolandet Iran. Det ble umulig da mullahene overtok i Iran og stanset Israels muligheter for kontakt.

Jødenes skjebne i arabiske land, både tradisjonelt og på 1900-tallet, er en av de glemte – men viktige – faktorene i Midtøsten-debatten.

Fritt etter en lang artikkel i Jerusalem Post av Raine Marcus.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart