Arafat «godtar» Clintons fredsplan

Den israelske avisen Ha'aretz hører, som mange vet, til på venstresiden i Israel. I Ha'aretz kommer palestinske synspunkter ofte fram. Israelske overgrep blir avslørt. Og kritikken mot de skiftende israelske regjeringene i alminnelighet og regjeringen Sharon i særdeleshet er ofte sterk og klar. Derfor virker det kanskje litt ekstra sterkt å lese lederartikkelen i denne avisen søndag 23. juni. Overskriften er Arafat er ikke overbevisende.

Der tar man for seg at Arafat sa i et intervju med samme Ha’aretz at han nå godtar den planen USAs forrige president, Bill Clinton, la fram like før han gikk av i januar 2001. Avisen skriver: «Den leksen den israelske offentligheten har lært de siste 21 månedene av Arafats oppførsel, er at vi ikke kan stole på hans ord, siden det er et uoverstigelig gap mellom det han sier og det han gjør».
Avisens lederskribent skriver videre: «Til og med mange israelere som er sterkt kritiske til sin egen regjering for dens bidrag til å puste til flammene og dens manglende vilje til å gi diplomatiske kanaler en sjanse, kan ikke ha tiltro til Arafats forsonlige erklæringer. Han må dømmes etter hva han gjør og hva han unnlater å gjøre, og dette er systematisk og utvetydig det motsatte av de erklæringene han kom med» om dette.

Avisen skriver videre at Arafat ikke har forklart hva som har forandret seg siden Clintons forslag ble avvist. Og når Arafat uttrykker støtte til de palestinske intellektuelle som uttaler seg mot terror, er det ikke troverdig. Som leder har han ganske andre midler til rådighet enn å støtte et protestskriv. Han kan stanse, eller i hvert fall begrense, de morderiske angrepene.

I tillegg til sine gjerninger skal Arafat også dømmes etter hva han sier til sine egne, i motsetning til det han sier til israelerne og til verden, mener Ha’aretz. I disse talene velsigner han terrorangrepene. Og selv når han tilsynelatende tar avstand fra dem, dropper inn et hint om det motsatte. Han har f. eks. gjentatte ganger referert til avtalen mellom profeten Muhammed og Quresh-stammen (Muhammed inngikk en avtale med dem som han siden brøt). Dermed sier han avtaler med jødene er bare taktiske, og det gir hans ord et helt annet innhold.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart