Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Barn av Holocaust

Kona til Israels president [1995] Ezer Weizman heter Reuma Weizman. Pikenavnet hennes var Schwartz. 21 år gammel drev hun et hjem i Nord-Tyskland for jødiske barn som hadde overlevd Holocaust. Odd Myrland gjengir noen punkter etter en artikkel i Jerusalem Post av Batsheva Tsur.

En seks år gammel gutt ville ikke ta av seg sin lange frakk, og ville ikke snakke med noen. En dag falt han, og Reuma løp bort, løftet ham opp, kysset ham og vasket skitten og såret forsiktig. Da gav gutten for første gang lov til å ta av frakken. Da fant de, hengende rundt halsen, en lapp hvor det stod på jiddish: «Jøder, redd vår sønn Grisha.» En dag da en hebraisk-lærer viste et bilde av en hest og fortalte at det heter sus på hebraisk, begynte han å hoppe opp og ned og si noe. Da oppdaget personalet at russisk var det eneste språket han kunne. -Gutten kom seg til Israel og bygde opp et normalt liv. Han falt i seksdagerskrigen.

Gutten var en av 200 barneskjebner, med hver sin skrekkhistorie om redsel og død. De fleste var i alderen 6 til 11 år. De snakket en blanding av språk: Jiddish, polsk og ungarsk var de viktigste språkene. («Der lærte jeg ungarsk,» sier Reuma Weizman.)

Mange av barna var alvorlig syke. Mange visste ikke hva de het. Noen var blitt kastet av toget av fortvilte foreldre som håpet at de med det kunne redde dem. Noen hadde overlevd konsentrasjonsleirer. Noen hadde vært sammen med partisanere i skogene.

Stedet hvor barnehjemmet holdt til, var en eiendom som før krigen hadde tilhørt en jødisk familie. Her kunne barna, for første gang, lære å synge og danse. Der fikk de holde selskap på sin fødselsdag (den virkelige eller en oppdiktet), og de feiret de jødiske høytidene. Og over alt annet: Personalet overøste barna med kjærlighet og forståelse. – Etter hvert ble barna brakt til Israel, og nesten alle valgte å leve sitt liv der.

Det yngste barnet var ei jente på 3 år som de kalte for Hayale. Hun hadde tuberkulose. Hun har nå bare ett minne fra denne tida: Hun satt i ei tregrind sammen med ei annen jente. Grinda ble ødelagt, noen kom og ordnet grinda og så klatret hun inn igjen. Men hun ante ikke noe om hvor dette gikk for seg.

Nylig var Hayale på et møte med president Ezer Weizman i forbindelse med at hennes mann, som var pilot, falt i seksdagerskrigen. Da kom hun på at hennes adoptivmor, som ellers ikke sa noe om hennes fortid, en gang hadde fortalt at Reuma Weizman hadde tatt seg av Hayale like etter krigen. Hun nevnte det for presidenten. På få minutter satt hun med et album som viste henne selv i lekegrinda.
– Dermed falt en viktig brikke i hennes liv på plass, etter alle disse årene.

Jødenes erfaringer
Dette var bare noen få eksempler på de erfaringene det jødiske folket har, erfaringer som har bidradd til å skape israelernes synspunkter og holdninger.

I tillegg til det de opplevde fra nazistene, har jødene opplevd systematisk undertrykkelse gernerelt i Øst-Europa, og mange har flyktet fra det.

Ca. halvparten av jødene i Israel kommer fra arabiske og andre muslimske land. Mange kom som rene flyktninger, nesten uten eiendeler, etter århundrer med diskriminering og undertrykkelse.
Til sammen gjelder slike minner en meget stor del av de jødiske familiene i Israel, antakelig et flertall.

 

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart