(På litt lengre sikt, og det trenger ikke å dreier seg om noen særlig lang tid, kan bildet være annerledes. Se artikkelen Trussel fra Egypt i nr. 4/2001.)
Som et ledd i avtalen ble det i 1979 bestemt at det skulle opprettes en internasjonal observatørstyrke som skal overvåke at avtalen om våpenbegrensninger i Sinai blir overholdt. I styrken er det 900 amerikanere og et mindre antall deltakere fra enkelte andre land, bl. a. Norge. Styrken blir betalt av Israel, Egypt og USA med vel 100 millioner kroner i året hver, og dessuten betaler Tyskland, Japan og Sveits mindre beløp. Styrken har 13 sjekkpunkter og 17 observasjonspunkter ved grensen mellom Israel og Egypt, og overvåker dessuten også resten av Sinai for å sikre at det ikke foregår noen ulovlig styrkeoppbygging.
Nå ønsker forsvarsministeren i USA, Donald Rumsfeld, å redusere styrken drastisk. Bakgrunnen er at de amerikanske soldatene trengs i andre sammenhenger nå under krigen mot terror. Rumsfeld mener at forholdet mellom Israel og Egypt er så stabilt at det ikke trengs noen styrke der i det hele tatt.
Israel og Egypt ønsker begge at den tidligere styrken skal opprettholdes. Det pågår forhandlinger. Antakelig ender det med at styrken blir beholdt, men kraftig redusert.