NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

Kriserammet økonomi

Den israelske økonomien er i krise. Ikke slik som i Argentina, hvor hele økonomien langt på vei har brutt sammen. Men det er en solid nedgangstid.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Den israelske økonomien er i krise. Ikke slik som i Argentina, hvor hele økonomien langt på vei har brutt sammen. Men det er en solid nedgangstid.

Situasjonen
Samlet produksjon ventes å bli redusert dette året med 1-1,5 %. Det er det første året siden 1953 med nedgang i produksjonen. Gjennomsnittslønnen er redusert med 4,5 % fra 2001-2002. Antallet arbeidsledige er på over 10 %. – Den største fagforeningen, Histadrut, sier at kjøpekraften for medlemmene er sunket med 6-7 %, og truer med generalstreik, noe som i så fall vil ramme økonomien hardt.
Dette har ført til at mange israelere flytter pengene ut av landet. Israelske investeringer i utlandet er mer enn doblet, og utenlandske investeringer i Israel halvert, det siste året. Mange småbedrifter sliter. 30.000 småbedrifter gikk konkurs i 2001, og tallet i 2002 ventes å bli 50.000.

Mens regjeringens mål var en inflasjon (prisstigning) på 2-3 %, ser den ut for å komme på nesten 7 % i 2002.
Turismen fra utlandet målt i antall overnattinger er nede på 1966-nivå. Men nå er det 5 ganger så mange hotellrom, så beleggsprosenten er lav. Eksporten er 11,7 % lavere enn i fjor. Fra mars til juni 2002 steg renten fra 3,8 til 9,1 %. Også importen og salget til forbrukerne er redusert.
Blant de få positive sidene er at antallet biltyverier er kraftig redusert. De fleste av dem blir foretatt av palestinere som bringer bilene til de palestinske områdene. Men nå kommer få tyver inn i Israel, og det er også vanskelig å få bilene inn i de palestinske områdene. Det bidrar til å redusere forsikringspremiene, som ellers er på vei oppover på grunn av en sterk økning i sikkerhetstiltakene.

Israels har høyere forsvarsutgifter i forhold til bruttonasjonalproduktet enn noe annet land. Krigen mot terror, særlig selvmordsbomberne, har økt utgiftene ytterligere, for Israel har vært nødt til å mobilisere reservesoldater.

Tiltak
Regjeringen har kuttet sterkt i budsjettene. Merverdiavgiften («moms») er økt fra 17 til 18 %. Avgiftene på diesel og sigaretter er også økt.

«Laffer-kurven»
Jerusalem Post, som generelt befinner seg på høyresiden, tar på lederplass sterkt til orde for å ikke øke skattene, fordi det vil bidra ytterligere til å kvele økonomien.

Man minner om «Laffer-kurven»: Økonomen Arthur Laffer sier at dersom skattene er null, er også statens inntekter null. Men dersom skattene er 100 %, er også statens inntekter null, fordi alt økonomisk liv er blitt kvalt. Det vil si at når skattene øker fra null, vil det føre til at staten får høyere og høyere inntekt etter hvert som skattene øker. Men ved ett eller annet nivå når man et tak hvor det begynner å gå imot situasjonen med 100 % skatt og 0 i inntekt: Økt skatt fører til redusert inntekt for staten, fordi den kveler noe av den økonomiske aktiviteten. Riktignok øker skatteinngangen i Israel når «momsen» økes fra 17 til 18 %. Men det bidrar også til å kvele. Dersom «momsen» ble redusert, ville det kunne få fart på økonomien, tror Jerusalem Post, ikke minst ved å få fart på etterspørselen og dermed salget.
En journalist i Ha’aretz, som ligger lenger til venstre, mener også at økonomien ikke trenger nedskjæringer, men økt forbruk.

Andre syn
Men en økonom advarer: Hvis ikke regjeringen får pengebruken under kontroll og unngår å ta opp for store lån, kan Israels kredittverdighet gå ned. Det betyr i så fall dyrere lån og større vansker med å få dem.
Debatten ligner altså på den vi har her i landet. En av forskjellene er at Israel ikke har oljepenger å ta av, og at sikkerhet koster mye mer der.

t koster mye mer der.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart