I artikkelen Palestinsk strid om Jerusalem fortalte vi at Arafat har utnevnt en ny mann, Samir Ghosheh, til å gjøre mye av det samme som Sari Nusseibeh, uten å avklare forholdet mellom de to. Det har også vært ulike utspill fra andre palestinske organisasjoner som ville ta avstand fra Nusseibeh, og til dels har truet ham.
Bakgrunnen er at Nusseibeh flere ganger har uttalt at palestinerne må oppgi «retten til å vende tilbake». Denne «retten» går ut på at 6-700.000 arabere som flyktet fra Israel i 1948, og deres 4-5 millioner etterkommere, skulle ha en «rett» til å vende tilbake og overta sine gamle eiendommer. Denne problematikken er nærmere behandlet i Med rett til landet.
Det største palestinske universitetet på Vestbredden heter an-Najah. Mandag 13. januar var det et seminar der. Det hadde tittelen Politiske utviklingstrekk på den palestinske arenaen. Et av emnene på sakslisten var Nusseibeh-Ayalon-dokumentet. Ami Ayalon er israeler, tidligere sjef for etterretningsorganisasjonen Shin Beth. I dokumentet skisserer Nusseibeh og Ayalon sammen et forslag til løsning, en løsning som blant annet innebærer at palestinerne gir opp «retten til å vende tilbake» (en «rett» ingen andre flyktninger fra den tiden har hatt).
Da Nusseibeh møtte opp på universitetet for å delta i seminaret, kom han ikke inn. Et stort antall palestinske studenter stengte fysisk veien for ham. Noen hadde plakater som kalte ham en forræder, andre snakket stygt til ham. Han ble tvunget til å forlate området til dette palestinske universitetet.
Dr. Abdel Sattar Kassem, en universitetsprofessor som har erklært seg som motkandidat til Yasser Arafat hvis og når det en gang blir valg, sier at fellesdokumentet fra Nusseibeh og Ayalon ikke representerer «den palestinske gaten» (folk flest), fordi det fratar det palestinske folket sine lovlige rettigheter, særlig «retten til å vende tilbake».
Studentrådet på universitetet, hvor det muslimske Hamas står sterkt, arrangerte en avstemning før seminaret. 87 % av studentene var imot å gi innrømmelser angående «retten til å vende tilbake». De andre 13 % sa at de ikke hadde noen mening om saken.
Kilde: En artikkel av Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post 14. januar 2003.