Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Nusseibeh utestengt fra universitet

Vi har flere ganger omtalt Sari Nusseibeh. Han er blant annet representanten for PLO, Arafats "paraply-organisasjon", i Jerusalem.

I artikkelen Palestinsk strid om Jerusalem fortalte vi at Arafat har utnevnt en ny mann, Samir Ghosheh, til å gjøre mye av det samme som Sari Nusseibeh, uten å avklare forholdet mellom de to. Det har også vært ulike utspill fra andre palestinske organisasjoner som ville ta avstand fra Nusseibeh, og til dels har truet ham.

Bakgrunnen er at Nusseibeh flere ganger har uttalt at palestinerne må oppgi «retten til å vende tilbake». Denne «retten» går ut på at 6-700.000 arabere som flyktet fra Israel i 1948, og deres 4-5 millioner etterkommere, skulle ha en «rett» til å vende tilbake og overta sine gamle eiendommer. Denne problematikken er nærmere behandlet i Med rett til landet.

Det største palestinske universitetet på Vestbredden heter an-Najah. Mandag 13. januar var det et seminar der. Det hadde tittelen Politiske utviklingstrekk på den palestinske arenaen. Et av emnene på sakslisten var Nusseibeh-Ayalon-dokumentet. Ami Ayalon er israeler, tidligere sjef for etterretningsorganisasjonen Shin Beth. I dokumentet skisserer Nusseibeh og Ayalon sammen et forslag til løsning, en løsning som blant annet innebærer at palestinerne gir opp «retten til å vende tilbake» (en «rett» ingen andre flyktninger fra den tiden har hatt).

Da Nusseibeh møtte opp på universitetet for å delta i seminaret, kom han ikke inn. Et stort antall palestinske studenter stengte fysisk veien for ham. Noen hadde plakater som kalte ham en forræder, andre snakket stygt til ham. Han ble tvunget til å forlate området til dette palestinske universitetet.

Dr. Abdel Sattar Kassem, en universitetsprofessor som har erklært seg som motkandidat til Yasser Arafat hvis og når det en gang blir valg, sier at fellesdokumentet fra Nusseibeh og Ayalon ikke representerer «den palestinske gaten» (folk flest), fordi det fratar det palestinske folket sine lovlige rettigheter, særlig «retten til å vende tilbake».

Studentrådet på universitetet, hvor det muslimske Hamas står sterkt, arrangerte en avstemning før seminaret. 87 % av studentene var imot å gi innrømmelser angående «retten til å vende tilbake». De andre 13 % sa at de ikke hadde noen mening om saken.

Kilde: En artikkel av Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post 14. januar 2003.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart