Israelerne likte ikke at han insisterte på å besøke Arafat. Israelerne mener at så lenge Arafat får oppmerksomhet, vil det hindre at mer moderate palestinere får komme til.
Fischer ønsket å treffe Yosef (Tommy) Lapid, lederen for Shinui-partiet, som er det tredje største i Knesset (etter Likud og Arbeiderpartiet). Lapid inviterte ham til sitt kontor. Men kontoret er i Øst-Jerusalem, og Fischer nektet å komme dit. Lapid på sin side ville ikke besøke Fischer på King David-hotellet. Så det ble ikke noe møte. Men Fischer traff både statsminister Ariel Sharon, utenriksminister Silvan Shalom og medlemmene av utenrikskomiteen i Knesset.
«Rett til å vende tilbake»
I forbindelse med det såkalte «veikartet» har Israel forlangt at det ikke skal opprettes noen palestinsk stat før palestinerne har oppgitt sin «rett til å vende tilbake». (Palestinerne krever at de 6-700.000 palestina-araberne som flyktet da Israel ble opprettet i 1948, og deres mange etterkommere, skal ha rett til å «vende tilbake» til Israel, hvor et stort antall jødiske flyktninger har tatt deres plass.) I sitt møte med utenriksminister Shalom sa Fischer at etter Oslo-avtalen ventet man med dette spørsmålet til slutt, og spurte hvorfor man ikke kan gjøre det denne gangen også.
Shalom svarte at palestinerne ikke skulle få en stat før på slutten av Oslo-prosessen, det var derfor saken kunne utsettes. Men ifølge «veikartet» skal palestinerne få sin stat ganske tidlig. Og da må dette spørsmålet være avklart.
Stanse terror
I sitt møte med utenrikskomiteen i Knesset sa Fischer at han forstår at det ikke kan bli framgang i noen fredsprosess uten at palestinerne setter en stopper for terroren. Han sa også at han ikke hadde noen illusjoner om Arafat. Det trengs et nytt, pålitelig lederskap i de palestinske områdene. Men det er palestinerne selv som må velge dette lederskapet, sa Fischer.
Kilder: En artikkel 8. april i Jerusalem Post av Herb Keinon og en artikkel 9. april i Ha’aretz av Gideon Alon.
Relatert tema:
Konflikten
Flyktninger