Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kongen vant valget i Jordan

I midten av juni var det valg til nasjonalforsamlingen i Jordan. Selv om funksjonsperioden fram til nytt valg bare er fire år, er det seks år siden forrige valg. Kongen oppløste nasjonalforsamlingen da perioden utløp i 2001. Men han har utsatt valget. Hovedgrunnen er nok de store tapstallene i konflikten mellom Israel og palestinerne på Vestbredden. De har vakt sterke følelser i Jordan, hvor mer enn halvparten av de 5,1 millioner innbyggere er palestinere.

I Jordan (og andre arabiske land) har ikke nasjonalforsamlingen så mye den skulle ha sagt. Kongen kan nedlegge veto mot lover, oppløse nasjonalforsamlingen og styre med dekreter (altså uten grunnlag i vedtak i nasjonalforsamlingen). Overhuset har 40 medlemmer som alle er utpekt av kong Abdullah.

Men den jordanske nasjonalforsamlingen kan avsette en statsminister og hans regjering.

Det var 4 registrerte partier ved valget. Dessuten stilte mange kandidater opp som uavhengige. Systemet i Jordan favoriserer klanlederne. De får de høyeste stillingene i regjeringen og hæren. Dessuten får deres undersåtter goder som gratis utdanning og helsetjenester og mye jord hvor de tidligere nomadene kan bosette seg.

Lojale klanledere og andre kongevennlige kandidater fikk i alt 62 av de 110 plassene i nasjonalforsamlingen, altså et solid flertall.

Det største opposisjonspartiet ble Islamsk aksjonsfront, som fikk 18 plasser. I tillegg regnes seks av de uavhengige kandidatene som sympatisører av dette partiet. Altså i alt 24 plasser. Representanter for partiet har beskyldt regjeringspartiet for valgfusk, men innenriksministeren avviser det og ber dem komme med bevis.
– Partiet går inn for å gjennomføre islamsk lov, sharia (med slør for kvinner og forbud mot alkohol, blant annet). Det vil også oppheve fredsavtalen av 1994 med Israel.

Ved valget i 1989 fikk islamistene nesten halvparten av plassene i nasjonalforsamlingen. (Det var det første valgtet på 22 år.) I 1997 boikottet de valget i protest mot endringer i valgloven. Så resultatet nå er en tilbakegang fra resultatet i 1989.

Ifølge loven skal 6 av representantene være kvinner. Ingen kvinner ble valgt på ordinær måte. Da får de 6 kvinnene som har flest stemmer plass uansett. Hun som fikk flest stemmer, er islamist. Hun går inn for å gjennomføre islamsk lov (sharia).

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart