Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Tause kandidater

I valgkampene i Israel tar kandidatene og deres støttespillere i stadig mindre grad opp saker, problemer og ideologier.

Den tradisjonelle oppfatningen av valg er at kandidatene presenterer sine synspunkter og løsningsforslag på utenriks- og innenrikspolitikk, og så skal folk velge den kandidaten som passer best med deres egne oppfatninger. Men nå kjører de mest en slags image-profil hvor de viser til hvilken erfaring de har (som statsminister, forsvarsminister m.m.).
Siden ikke alle velgerne har vært like fornøyd med innsatsen i så måte, sier man på generell basis at man har «endret seg» og «lært av sine feil» – uten å gå i detaljer.

Den første gangen jeg la merke til at dette ble framhevd som typisk, var da Ariel Sharon stilte som statsministerkandidat. Han framstod som en slags konge i den forstand at han var hevet over den politiske krangelen. Han deltok minst mulig i debatter. Han sa, i litt kodet språk, at han ville gjøre store innrømmelser og tilbaketrekninger, så ingen kunne si etter valget at han ikke hadde lagt det fram. Men folk flest trodde ikke at det egentlig var så alvorlig ment, og det var ikke særlig klart for de fleste hva det gjaldt.

Den israelske professoren Dan Caspi mener at valgene, slik de foregår nå, ikke lenger er meningsfylte, demokratiske handlinger. Folk velger noe de ikke egentlig vet hva er, nærmest i en slags bevisstløs tilstand.
Når så utviklingen etter valget blir annerledes enn man tenkte, ligger det an til uro og utilfredshet. Det fremmer snarere ustabilitet enn noe annet.
Nå kan man si, med rette, at det er ikke stort annerledes i USA og mange vest-europeiske land heller. Men forskjellen er at Israel står overfor eksistensielle problemer. Slik det er nå, blir, problemene bare liggende uløst, forverrer seg ofte og truer selve landets eksistens.

Caspi mener at valgene må tilbake til slik de var før. Andre er ikke så sikre på om alle problemene lar seg løse, særlig ikke med naboene. Kanskje det er bedre å la dem ligge og forsøke å begrense skadevirkningene.

Hovedkilden er en artikkel av professor Dan Caspi ved Ben Gurion-universitetet i Beersheba i Negev (Sør-Israel) 13. juni 2007 på Ynet (Yediot Aharonot). Men en rekke kommentarer og opplysninger fra andre skribenter ligger også under denne artikkelen.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart