Dagsavisens Israel-korrespondent Roger Hercz erfarer at Israels innsats medisinske bistand overfor krigsskadde syrere gjør inntrykk på den syriske befolkningen. Etter fem år med borgerkrig begynner det å bli kjent blant folk at mange skadde blir fraktet over grensen til Israel for å få medisinsk behandling, skriver han i artikkelen Nye stemmer fra krigens dyp, som ble publisert tirsdag 29. mars. De krigsskadde syrerne fraktes i hemmelighet til grensen, hvor de møtes av israelske soldater som tar dem med til et sykehus i Safed. Etter endt behandling fraktes de tilbake i hemmelighet. Hercz har spurt sine kilder i Syria om de kjenner til praksisen. Mohammed fra Damaskus bekrefter at dette er kjent.
– Mange av oss anser ikke lenger Israel som en fiende, sier han.
Andre syriske kilder kommer med lignende uttalelser.
– Israel har vært en fiende, men israelerne har ikke angrepet oss nå som vi er svake. Det blir lagt merke til, sier en av dem.
– Når vi står på kanten av stupet, og israelerne ikke benytter anledningen til å gi oss det lille dyttet, bidrar det til å forandre etablerte syn på forholdet. Og ikke glem, etter de store krigene kommer jo den store freden, fortsetter han.
Hercz presiserer at det selvfølgelig er umulig å vite i hvilken grad disse uttalelsene er representative for de mange. Men han påpeker at det uansett er overraskende, da det ville vært helt utenkelig at noen skulle ha snakket om fred og anerkjennelse av Israel mens Assad-regimet fortsatt hadde full kontroll.