Forskere ved Sheba medisinske senter i Israel sier en målrettet kreftmedisin, utviklet i samarbeid med de farmasøytiske gigantene AstraZeneca og Merck, gir «et potensielt håp» til enkelte pasienter med kreft i bukspyttkjertelen, da den bremser sykdomsprogresjonen, skriver nettavisen Times of Israel.
Doktor Talia Golan, leder ved avdelingen for bukspyttkjertelkreft ved Sheba medisinske senter, har gjennomført forskningen og kliniske studier sammen med AstraZeneca og Merck, for å evaluere sikkerheten og teste effektiviteten av en ny medisinsk behandling basert på Lynparza, eller olaparib, tabletter.
Tablettene er en farmakologisk inhibitor av den kjemiske sammensetningen poly polymerase, eller PARP. Dette medikamentet hemmer enzymet. Det ble utviklet for en rekke indikasjoner, men først og fremst for behandling av kreft, siden en rekke kreftformers utvikling er mer avhengig av enzymer enn vanlige celler er. Dette gjør PARP-hemmere attraktivt i kreftbehandling.
De som fikk medisinen i studien gikk i gjennomsnitt 7,4 måneder før sykdommen ble forverret, kjent som lengre progresjonsfri overlevelse (PFS), sammenlignet med 3,8 måneder i gruppen som fikk placebo-medisinen.
– Dette er en gruppe som har dårlig prognose i utgangspunktet. Et nytt medikament som kan hjelpe noen av disse pasientene er et løft, sier overlege Hanne Hamre ved Akershus universitetssykehus til fagbladet Dagens Medisin, som også har skrevet om den nye kreftbehandlingen.
Studiet, som er kalt POLO, ble gjort med 154 pasienter med metastatisk bukspyttkjertelkreft, som hadde genmutasjonen BRCA. Pasienter med denne mutasjonen «utgjør en liten undergruppe av dem med metastatisk bukspyttkjertelkreft», sier forskerne om studien. Ifølge doktor Golan utgjør denne gruppen seks til sju prosent av pasientene med metastatisk bukspyttkjertelkreft.
I Norge vil dette dreier seg om rundt 20 pasienter i året, men dem som får denne diagnosen med dårlig prognose er ofte yngre mennesker.
– Så det er absolutt aktuelt at dette kan få gjennomslag i fremtiden. Sannsynligvis er tallene på progresjonsfri overførbart til totaloverlevelse. I det norske onkologiske miljøet ansees en overlevelse på over tre måneder som nyttig, sier overlege Hamre.
Bukspyttkjertelkreft er den 12. mest utbredte kreftformen i verden, med 458.918 nye tilfeller i 2018 alene. Kreft i bukspyttkjertelen er svært dødelig og er den fjerde ledende årsaken til kreftdød. Bare ni prosent av pasientene overlever mer enn fem år. Kreften er også vanskelig å diagnostisere, siden det ikke er noen kostnadseffektive måter å avdekke kreften på. Derfor blir kreftformen ofte oppdaget ved et sent stadium, når den har spredt seg til andre steder i kroppen. For de 52 prosent av pasientene som får diagnosen etter at kreften har spredt seg, er det bare 3 prosent som overlever mer enn fem år.