Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Støtten til Hamas øker kraftig blant palestinerne

Hamas og Islamsk Jihad liker å vise frem rakettene sine på parader på Gazastripen. Rakettene blir i stor grad levert og finansiert av den islamske republikken Iran, som i likhet med Hamas har som mål å utslette den jødiske staten Israel.
Når Hamas sender raketter mot Israel så øker oppslutningen deres.

En ny meningsmåling viser en dramatisk økning i palestinsk støtte til Hamas etter den siste krigføringen mot Israel i mai, skriver avisen Israel Hayom.

75 prosent av de spurte palestinerne mener den Gaza-baserte terrorgruppen vant krigen mot Israel og «beskyttet Jerusalem og byens hellige steder».

Meningsmålingen, gjennomført av det Ramallah-baserte Palestinian Center for Policy and Survey Research, viser også svært fallende støttede til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som havnet på sidelinjen i krigen.

53 prosent av de spurte mener Hamas «mest fortjener å representere og lede det palestinske folket», mens bare 14 prosent foretrekker det sekulære Fatah-partiet til Abbas. 1200 palestinere på Gazastripen og Vestbredden har deltatt i spørreundersøkelsen, som har en feilmargin på tre prosentpoeng.

Khalil Shikaki, som har jobbet med palestinske meningsmålinger i flere tiår, kaller det «et dramatisk skifte», men viser til at også tidligere har Hamas fått stor oppslutning i forbindelse med konfrontasjoner. Støtten har ofte sunket igjen når Hamas ikke har klart å innfri løfter om forandring.

Hamas, definert som en terrororganisasjon av Israel, USA, Canada, EU, Japan og Egypt, anerkjenner ikke den jødiske statens rett til å eksistere.

Når Hamas sender raketter mot Israel og dreper israelere, så øker det oppslutningen deres i det palestinske samfunnet.

President Abbas på sin side står overfor en stor legitimitetskrise, etter å ha avlyst det første palestinske valget på 15 år. Fatah lå an til et ydmykende valgnederlag mot Hamas, slik de gjorde ved det forrige valget i 2006.

Rundt to tredeler av palestinerne var motstandere av å utsette valget, viser meningsmålingen. Omtrent like mange mener Abbas avlyste valget fordi han var redd for å tape – ikke fordi Israel nektet å la valget bli gjennomført i Øst-Jerusalem, som Abbas selv brukte som begrunnelse for avlysningen.

Shikaki mener Abbas kan gjenvinne støtten hos palestinerne hvis han viser intitiativ, enten ved å reformere de palestinske selvstyremyndighetene, som blir sett på som stadig mer korrupte og autoritære, eller ved å ta del i en diplomatisk fremgang etter 12 år med stillstand i fredsforhandlingene.

– Dessverre ser vi foreløpig ikke noe initiativ hos Abbas. Vi ser ikke at han snakker til offentligheten, han har ikke noen strategi, han har ingen plan. Han bare venter. Jeg tror ikke det kommer til å fungere med mindre Hamas virkelig mislykkes, sier den palestinske analytikeren.

Den israelske kommentatoren Haviv Rettig Gur i Times of Israel mener meningsmålingen viser hvorfor Hamas valgte å angripe Israel i mai. Han mener krigen ble startet fordi Hamas ønsket å styrke sin oppslutning.

– Dette lover ikke godt for de kommende årene, mener han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart