Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Høyskolen i Ariel blir universitet

Ariel universitetet. (Foto: Michael Jacobson, Wikimedia Commons)
Ariel universitetet. (Foto: Michael Jacobson, Wikimedia Commons)
17. juli 2012 vedtok Israel å opprette et nytt universitet. Israel har syv universiteter fra før. Ariel universitet blir det åttende, men det første som ligger på Vestbredden.

Ariel er en av de største israelske byene (bosetningblokkene) i det som våre medier ynder å kalle ”den okkuperte Vestbredden”. I Israel er den vanlige betegnelsen ”omstridte områder”, det betyr områder som det skal forhandles om.

 

Fra høyskole til universitet

Studiestedet i Ariel har til nå vært en høyskole. Mange i det såkalte bosetter-miljøet har lenge ivret for å få et israelsk universitet på Vestbredden. Det vil på en måte befestes jødenes stilling der.

Undervisningsminister Gideon Sa’ar har i utgangspunktet vært positiv til å gjøre skolen om til universitet. Han har da fått stilt opp en del krav til det akademiske nivået, i undervisning og forskning. Han har også forlangt at finansdepartementet gir Ariel en egen bevilgning i tillegg til de vanlige pengene universitetene får. Finansminister Yuval Steinitz har bevilget 30 millioner kroner ekstra for å oppgradere høyskolen til universitet.

 

Motargumenter

Motargumentene er, som man kunne vente, av tre hovedtyper:

a) Det bør ikke være et israelsk universitet på ”okkupert område”. Til det svarer tilhengerne at det er avklart at en fredsavtale vil innebære utveksling av områder mellom Israel og Vestbredden, og at Ariel er ett av de områdene som det er opplagt blir en del av Israel.

b) Et åttende universitet vil svekke de syv andre ved at ressursene blir spredt, og det blir mindre på hver. Tilhengerne av universitetet svarer at dette argumentet langt på vei skriver seg fra frykt for konkurranse.

c) Noen stiller også spørsmålstegn ved om den akademiske kvaliteten på Ariel universitet blir god nok. Man mener at universitetet er for ”smalt”, altså ikke variert og allsidig nok. Tilhengerne mener at det holder mål.

 

Juridiske problemer

Det nye universitetet deler et grunnleggende problem med mange andre jødiske institusjoner og innbyggere på Vestbredden: Israelske lover gjelder ikke uten videre for disse områdene. Mange ting blir derfor mer tungvint, noen ganger mer uklart. Men det er opprettet egne organer som skal sørge for at tingene fungerer.

Kilder: En rekke artikler og innslag i dagsrevyen fra IBA.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart