Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

«Ekstreme bosettere i krig med Israel»

Bildet viser en vakt fra en av de israelske bosetningene nord på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Michael Loadenthal, flickr.com)
Bildet viser en vakt fra en av de israelske bosetningene nord på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Michael Loadenthal, flickr.com)
De mest høyreorienterte religiøse bosetterne har egentlig ikke nasjonale målsetninger, men søker radikale omveltninger med teokrati og religiøs forløsning, skriver Karin Abraham i en grundig reportasje i Minerva.

Journalist Karin Abraham, som tidligere har holdt en rekke foredrag i MIFFs lokallag, jobber nå som forsker ved Senter for Internasjonal og Strategisk Analyse. 5. mars publiserte hun artikkelen Ekstreme bosettere i krig med Israel på Minerva.

I norsk debatt blir alle israelske bosettere på Vestbredden som oftest dømt kollektivt som en monolittisk gruppe. Abraham får fram nyansene. Hun viser også hvordan en liten andel av de mest ytterliggående bosetterne egentlig fører krig mot staten Israel.

Vi tar med noen avsnitt fra artikkelen.

«Hovedårsaken til Shin Bets økte interesse er imidlertid en voksende gruppe bosettere, som ikke anerkjenner staten Israel i sin sekulære og «verdslige» form. Og som, i visse tilfeller, også anser den som en fiende og et legitimt mål. I 2005 anslo tidligere etterretningssjef Ami Ayalon at rundt 8 prosent av de da 250 000 bosetterne var «militant anti-statlige».»

 

Price tag

Abraham skriver en del om hva som har motivert ulike bosettere til å slå seg ned på Vestbredden. Hun har særlig gransket de såkalte «Price tag»-angrepene, som ekstreme bosettere retter mot israelske myndigheter og mot palestinere.

«Fra og med 2011 har et hundretalls angrep båret «Price tag»-signaturen. Ved siden av palestinske landsbyer, har det også vært angrep mot moskeer, kirker og israelske fredsaktivister. I september 2011 ble en militærbase på den sentrale Vestbredden angrepet. Flere militærbrakker ble tagget med «Price tag»-signaturen, og et dusin militærjeeper utsatt for hærverk, med oppskårede bildekk og avkuttede bremsekabler.

Kjernen i det som skiller disse angrepene fra vanlig bosettervold er en overordnet målsetning om å ramme myndighetene, samt IDF og deres kapasiteter. Når koordinerte angrep skjer mot palestinske landsbyer, er det for å spre militærstyrkene. Og når IDF angripes, er det som hevn for deres rolle i å implementere myndighetenes rivningsvedtak – av bosetninger eller ulovlige konstruksjoner som skur, gamle busser og campingvogner.»

De fleste «Price tag»-angrepene spores til triangelet mellom bosetningene Yitzhar, Elon Moreh og Har Bracha, på den nordlige Vestbredden, skriver Abraham.

I juni 2013 innførte den israelske regjeringen nye forskrifter som gir politiet og andre myndigheter utvidede fullmakter i kamp mot de ekstreme bosetterne. Organisasjoner som deltar i aktiviteter knyttet til «price tag» ble erklært ulovlige.

På slutten av sin artikkel skriver Abraham:

«Egentlig representerer disse ungdommene og deres rabbinere et speilbilde av den stadig fremtredende islamismen på den andre siden: En som egentlig ikke har nasjonale målsetninger, men der radikale omveltninger med teokrati og religiøs forløsning er målet. Og mens Shin Bet-folk, journalister, aktivister og diplomater suser rundt mellom jødiske bosetninger og palestinske landsbyer, skriver dette seg inn som nok et kapittel i det eldgamle landskapet, med en tusenårig historie med konflikt og spenninger, både mellom israelittiske stammer og utenforstående fiender.»


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart