Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Illustrasjon: Michael Loadenthal
Illustrasjon: Michael Loadenthal

Militante Fatah-medlemmer bryter ut

Bevæpnede Fatah-menn i den palestinske flyktningleiren Balata har brutt ut og dannet "Frihetskjempernes armé". De sier de føler seg dårlig behandlet av palestinske sikkerhetsstyrker.

Palestinske sikkerhetsstyrker har gjennomført en rekke store operasjoner både i Balata og Jenin, for å konfiskere ulovlige våpen. Mange av dem som har fått sine våpen konfiskert, er tidligere medlemmer av Fatahs militære fløy, al-Aqsa brigadene. Medlemmene av Frihetskjempernes armé føler seg forfulgt av palestinske myndigheter.

Torsdag markerte de dannelsen av sin nye gruppering i Balata, ved å marsjere og avfyre skudd i luften. De hevder at de fortsatt er lojale overfor PA-president Mahmoud Abbas og vil kun bruke våpen mot hans fiender.

– Vårt budskap er rettet til president Mahmoud Abbas. Vi støtter ham. Vi har hans våpen her. Men det er dem innenfor den palestinske sikkerhetsledelsen som ønsker å ramme [al-Aqsa] krigerne i byene, flyktningleirene og landsbyene. De unge som er med i motstandskampen har blitt mål. De behandler oss som om vi ikke er medlemmer av Fatah, som om vi ikke er Abbas’ menn, hevder en talsmann.

– Vi blir fengslet og torturert
al-Aqsa stod bak noen av de største terrorangrepene mot Israel under Den andre intifadaen. En rekke av deres medlemmer fikk siden amnesti fra myndighetene, dersom de leverte inn våpnene sine og ble en del av de palestinske sikkerhetsstyrkene. De mener å ha blitt brukt i et maktspill for å kvitte seg med Hamas’ innflytelse på Vestbredden. For siden den islamistiske terrorgruppen nærmest forsvant under jorden her, har de tidligere al-Aqsa medlemmene ikke fått lønn fra sikkerhetsstyrkene. Mange er blitt arrestert og torturert.

I et fjernsynsintervju med israelske Kanal 2 fikk talsmannen for Frihetskjempernes armé rette et budskap om en økende frustrasjon internt i Fatah-bevegelsen, for det de mener er overtramp mot sine egne.

– Dine (Abbas’] sikkerhetsstyrker misbruker og torturerer oss. Hundrevis av dine sønner, Fatah-menn, sitter i palestinske fengsler, sa vedkommende.

Handler ikke om Israel
Han hevdet at deres brudd med Fatah ikke bør bekymre israelerne. Denne uenigheten handler ikke om veien videre i kampen for en palestinsk stat.

– Nei, absolutt ikke. Vi er forpliktet på den våpenhvile (hudna) som formannen (Abbas) har bestemt. Vårt budskap er klart: Vi støtter presidenten som den legitime leder.

Kilder: Times of Israel, Yedioth Aharonoth

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart