Den siste uken har norske medier dekket Mahmoud Khalil som en ytringsfrihetshelt i USA. Khalil ble arrestert 8. mars og administrasjonen vil deportere ham for sin aktivitet til støtte for terrororganisasjonen Hamas. Det er ventet at det blir en langvarig juridisk kamp før han eventuelt kan deporteres.
– Interneringen er egnet til å skremme andre utenlandske studenter fra å bruke den grunnlovsbeskyttede ytrings- og demonstrasjonsfriheten de har, og som Trump hevder han er en sterk forsvarer for, sier «jurist og ytringsfrihetsekspert» Anine Kierulf til NRK.
– Trump-administrasjonens forakt for borgernes grunnleggende rettigheter er dessverre grenseløs, skriver Dagbladet i en lederartikkel 15. mars. Dagbladet fortsetter: «Mahmoud Khalil er av palestinsk opprinnelse og var med på å organisere solidaritetsdemonstrasjonene for Gaza ved Columbia-universitetet i New York City. (…) Hittil har ingen beskyldt ham for å bruke ulovlige midler under demonstrasjonene.»
Dagbladet har tydeligvis ikke helt oversikt. Trump-administrasjonen beskylder Khalil for å støtte terror – «inkludert nedslakting av uskyldige menn, kvinner og barn», som Det hvite hus skrev i sin første melding om saken 10. mars.
Helt siden Khalil kom til Columbia-universitetet har ha bidratt i ledelsen til studentgruppen CUAD. De skriver at de «kjemper for den totale utslettelsen av vestlig sivilisasjon» og tar til orde for internasjonal intifada. Khalil har vært talsmann for studenter som okkuperte bygninger på universitetet. Dette er aksjoner som har kostet store beløp i ødeleggelser og politiaksjoner. Han er også anklaget for å ha delt ut materiale fra Hamas sitt propagandakontor, skriver Honest Reporting. Etter amerikansk lov kan personer som er i landet med «green card» bli deportert dersom de har deltatt i terroraktivitet eller en trussel mot nasjonal sikkerhet.
Khalil og hans støttespillere har laget områder på Columbia hvor jødiske studenter ble utestengt dersom de ikke erklærte seg som fiender av Israel. Jøder er blitt trakassert og mobbet.
– Problemet er ikke aktivistenes ytringsfrihet. Problemet er de misbruker sin ytringsfrihet til å overdøve, mobbe og trakassere andres ytringsfrihet og rett til å studere. Dette burde vært presentert på en helt annen og mye mer vederheftig måte. Slik det ble, er dette bare enda et eksempel på at jøder ikke teller i det giftige anti-israelske narrativet som brer mer og mer om seg, også i Norge, skrev Jan Benjamin Rødner, varamedlem i MIFFs hovedstyre, i en protest til NRK 10. mars.
Men norske medier ser ut til å være blinde for hvordan Khalil og hans medsammensvorne har begrenset ytringsfriheten til jødiske studenter. Arrestasjonen av Khalil er ikke et angrep på ytringsfriheten, men et forsvar for ytringsfriheten, argumenter Jonathan S. Tobin i JNS.
Dagbladet avslutter sin lederartikkel med å advare alle som kan tenke seg å studere i USA. De «må tenke nøye gjennom hva de kan risikere.» For stakkars dem, tenker nok Dagbladets redaktører, som ikke får lov til å ødelegge ærverdige universitetsbygg, trakassere jøder og demonisere verdens eneste jødiske stat. Stakkars alle venstreekstreme, nynazister og radikale islamister som ikke fritt får gjennomføre sine antisemittiske kampanjer på oppdrag av Iran og Hamas.
Omsorgen ville vært rørende, hvis den ikke var så dødelig.