Som MIFF har skrevet om tidligere har over 100 nåværende og tidligere prester skrevet på et opprop mot Israel, hvor det blant annet tas til orde for boikott av den jødiske staten. En av prestene som har signert oppropet er sogneprest i Vennesla, Hilde Gunn Sletten. MIFF har skrevet et leserinnlegg til avisene Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende hvor vi imøtekommer noen av anklage i oppropet:
I dag markeres Jom Hashva, minnedagen over Holocaust, i Israel. Det er en dag for å minnes de seks millioner jødene som ble drept under andre verdenskrig. To tredjedeler av Europas jødiske befolkning ble drept. Den dag i dag er det færre jøder på jorden enn det var før 1940.
For å beskrive grusomhetene som det jødiske folk var blitt utsatt for ble det etter Holocaust dannet et nytt begrep: folkemord. Begrepet kom fra den polsk-jødiske juristen Raphael Lemkin. Folkemord beskrev en systematisk utryddelse av mennesker fordi de tilhører en bestemt gruppe.
I dag misbrukes dessverre dette begrepet til politisk propaganda. Begrepet som oppstod for å beskrive de grusomhetene som det jødiske folk ble utsatt for, brukes i dag i en ondsinnet svertekampanje mot Israel, verdens eneste jødiske stat. Også av prester i Den norske kirke.
En av dem er Hilde Gunn Sletten, fungerende sogneprest i Vennesla. Hun har sammen med over 100 andre nåværende og tidligere prester signert et opprop hvor krigen på Gazastripen omtales som et «pågående folkemord». Dette er en grov løgnanklage, uten grunnlag i folkeretten.
Listen er satt høyt for å definere noe som folkemord i internasjonale konvensjoner og lover. Det er ikke nok å telle antallet døde, man må bevise en bevisst intensjon om å ødelegge en folkegruppe helt eller delvis. At sivile på Gazastripen mistet livet er ikke fordi Israel bevisst sikter på dem, men fordi terrorgruppen Hamas har bygget en omfattende militær infrastruktur i og rundt sivilbefolkningen.
Vi kan alle være enige om at krig er grusomt, og krigen på Gazastripen er intet unntak. Men en brutal krig er ikke ensbetydende med folkemord. Krigen har nå pågått i 18 måneder. Om Israels mål var å utslette palestinerne som folk, hadde dødstallene vært betydelig høyere. Sletten sier selv at sivile sendes fra «område til område for å komme seg til en sikker sone». Israel oppretter slike «sikre soner» nettopp for å få sivile ut av stridssonen. Hvorfor skulle man gjøre det om målet var å utslette dem?
La oss heller ikke glemme hvorfor det er en krig på Gazastripen. Krigen startet med at tusenvis av Hamas-terrorister stormet inn i Israel den 7. oktober 2023. De utførte det største massedrapet på jøder siden Holocaust. Og Hamas har sagt at de skal gjenta slike massakrer om igjen og om igjen til Israel er utslettet. Israel fører derfor en legitim forsvarskrig mot en terrorgruppe med ekte folkemord-intensjoner.
I fjor høst slo også FNs spesialrådgiver for forebygging av folkemord, Alice Wairimu Nderitu, fast at Israels handlinger på Gazastripen ikke er et folkemord. Hun pekte på at Holocaust, drapene som hutuene utførte på tutsiene i Rwanda, de serbiske angrepene på bosniske muslimer og drapene som blir utført i Sudan ligger innenfor det begrepet folkemord omfavner. Hun advarer mot å misbruke begrepet. Da mener hun det kan miste sin kraft.
Også ledende norske eksperter på folkerett, som Cecilie Hellestveit og Camilla Guldahl Cooper, har advart mot å trekke konklusjoner om at det pågår et folkemord. Likevel velger Sletten og mange av hennes kollegaer i Den norske kirke å forhåndsdømme Israel. Og jeg som trodde man ikke skulle tale usant om sin neste.
I oppropet som Sletten og de andre prestene har signert oppfordres det også til boikott av den jødiske staten. I oppropet trekkes BDS-bevegelsen frem (boikott, desinvesteringer og sanksjoner mot Israel). Dette er en bevegelse som anklages for antisemittisme fra mange hold.
Blant annet har Tyskland vedtatt en resolusjon som slår fast at både argumentasjonsmønsteret og og metodene til BDS-bevegelsen er antisemittisk. De mener BDS-bevegelsens oppfordringer om å ikke kjøpe israelske produkter vekker assosiasjoner til nazistenes slagord om «ikke kjøp fra jøder». Man kan vel si at Tyskland gjennom sin historie vet hva de snakker om.
Også fra Storbritannia, USA og flere andre land har BDS-bevegelsen blitt anklaget for antisemittisme. Dette er en bevegelse som deler av presteskapet i Den norske kirke nå omfavner.
Sletten har blitt intervjuet av både Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende om oppropet. Ikke én eneste gang nevner hun de 59 gislene som Hamas fortsatt holdt fanget. De har nå vært holdt fanget i 566 dager. Kanskje presten heller burde signere et opprop som oppfordrer Hamas til å løslate gislene og legge ned våpnene? Det er nemlig det som må til for at krigen skal ta slutt.