Det flyktet ca. 50.000 jøder fra Nord-Jemen og 13.000 jøder fra Aden. Noen flere fortsatte å flykte til 1962, da den ble stanset av myndighetene. Noen har gjennom årene kommet seg ut senere også. Nå er det ca. 400 jøder igjen i Jemen.
Nye forfølgelser
Først vil vi presisere at alt stoffet i denne artikkelen er fra før krigen i Gaza startet. Så det har ingenting med den å gjøre.
Ca. 270 av de gjenværende jødene i Jemen bor i byen Raidah, ca. 7 mil nord for hovedstaden Sana. De bor i et eget kompleks. Tradisjonelt har jødene i Jemen og andre arabiske land måttet bo i ghettoer. Mange av jødene er sølvsmeder. Det er ansett som et jødisk yrke fordi islam (i hvert fall slik den praktiseres i Jemen) setter begrensninger for muslimer i sølvsmedarbeid.
Nå i desember kom en muslim, en tidligere flyger, til jøden Moshe Nahari i Raidah og forlangte at jøden skulle konvertere til Islam eller forlater Jemen. Det endte med at muslimen drepte jøden. Muslimen ble arrestert og skal stilles for retten. [Det har ikke vært selvsagt når muslimer gjør forbrytelser mot jøder. Og ofte har straffen vært minimal.]
Også andre jøder i Jemen er blitt utsatt for vold og trusler. En familie fikk to bensinbomber kastet inn i hjemmet sitt. Volden mot jødene har vært så omfattende at presidenten i landet, Abdullah Saleh, planlegger å flytte jødene fra Raidah-området til hovedstaden Sana. Raidah er forholdsvis avsides, og politiet der er svakt. Hver jødisk familie skal få en tomt i Sana.
Mange av de gjenværende jødene i Jemen ønsker egentlig ikke å flytte til Israel [som de betrakter som for sekulært]. Han som ble drept, hadde bodd i Israel, men reist tilbake. [Det har noen ytterst få jøder fra arabiske land gjort.] Nå overveier mange av de gjenværende jødene å dra til Israel på grunn av forfølgelsene.
Kilder til stoff fra dagens situasjon: En artikkel fra Associated Press på haaretz.com (Ha’aretz) 12. desember 2008 og en artikkel av Yoav Stern samme sted 18. desember 2008.