Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

– Antisemittisme er et problem blant norske muslimer

Shoaib Sultan innrømmer at antisemittiske holdninger er et problem blant norske muslimer.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Den tidligere generalsekretæren i Islamsk råd deltok onsdag i paneldebatten «Interreligiøs dialog, minoritetssaker og antisemittisme i Norge» under DMTs seminar.

Blant representantene i panelet var MIFFs grunnlegger og tidligere leder for Samarbeidsrådet for livssynsminoriteter i Norge, Jan Benjamin Rødner, Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, leder i Hjelp Jødene Hjem, Eli Finsveen med flere.

– Et problem
Sultan la ikke skjul på de problemene det norsk-muslimske samfunnet står overfor, når det gjelder antisemittiske holdninger.

– Antisemittismen er et problem i det muslimske samfunnet i Norge. Det er også en mangel for forståelse av Holocaust […] Vi trenger [blant muslimene] folk som kan stå fram og si at antisemittisme er galt, forklarte han,

Både Rødner og rabbiner Michael Melchior roste Sultan overfor den amerikanske delegasjonen, for hans vilje til å se på sin egen bevegelse med et kritisk blikk, og for sin vilje til dialog.

Ikke bare muslimer
Men antisemittismen er ikke bare et problem blant muslimer, noe Sultan også understreket.

– Det er en trend i norske medier å antyde at islam brakte antisemittismen med seg til Norge. Dette vet vi jo er feil. Og vi vet at antisemittisme ikke bare er et problem blant muslimer i landet vårt, sa Sultan.

Den tidligere lederen i Islamsk råd mener at det blant muslimske ledere i Norge – etter det han kjenner til – ikke finnes aksept for antisemittisme. Men på grasroten er problemet «kanskje større enn i andre deler av samfunnet». Han nevnte flere grunner til dette, blant annet mangelen på kunnskap.

Kan lettere identifisere seg
– Folk som har reist til konsentrasjonsleirene drar ikke fram Holocaust-vitser igjen, sa Sultan, som mener kunnskap er den viktigste måten å bekjempe antisemittismen i landet.

Han håper at muslimer med kunnskap om jødisk historie lettere kan identifisere seg med jødene, fordi de begge er minoritetsgrupper som forsøker å bli akseptert av majoriteten i Norge.

Melchior beskrev den direkte dialogen mellom muslimer og jøder i Norge som «unik».

Kjærligheten forener
Eli Finsveen fra Hjelp Jødene Hjem (HJH) avsluttet paneldebatten med en presentasjon av organisasjonen hun representerer. Målet var å vise at mange i Norge også er svært glade i jødene og Israel.

HJH-lederen fortalte hvordan organisasjoner med fokus på kristen misjon mot jøder, kristne kirkesamfunn, religiøst nøytrale bevegelser som MIFF, samt jøder fra Det Mosaiske Trossamfund alle har stått sammen i arbeidet. Og det som gjør samarbeidet mulig, er kjærligheten til Israel og det jødiske folk, understreket Finsveen.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart