Den tidligere generalsekretæren i Islamsk råd deltok onsdag i paneldebatten «Interreligiøs dialog, minoritetssaker og antisemittisme i Norge» under DMTs seminar.
Blant representantene i panelet var MIFFs grunnlegger og tidligere leder for Samarbeidsrådet for livssynsminoriteter i Norge, Jan Benjamin Rødner, Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, leder i Hjelp Jødene Hjem, Eli Finsveen med flere.
– Et problem
Sultan la ikke skjul på de problemene det norsk-muslimske samfunnet står overfor, når det gjelder antisemittiske holdninger.
– Antisemittismen er et problem i det muslimske samfunnet i Norge. Det er også en mangel for forståelse av Holocaust […] Vi trenger [blant muslimene] folk som kan stå fram og si at antisemittisme er galt, forklarte han,
Både Rødner og rabbiner Michael Melchior roste Sultan overfor den amerikanske delegasjonen, for hans vilje til å se på sin egen bevegelse med et kritisk blikk, og for sin vilje til dialog.
Ikke bare muslimer
Men antisemittismen er ikke bare et problem blant muslimer, noe Sultan også understreket.
– Det er en trend i norske medier å antyde at islam brakte antisemittismen med seg til Norge. Dette vet vi jo er feil. Og vi vet at antisemittisme ikke bare er et problem blant muslimer i landet vårt, sa Sultan.
Den tidligere lederen i Islamsk råd mener at det blant muslimske ledere i Norge – etter det han kjenner til – ikke finnes aksept for antisemittisme. Men på grasroten er problemet «kanskje større enn i andre deler av samfunnet». Han nevnte flere grunner til dette, blant annet mangelen på kunnskap.
Kan lettere identifisere seg
– Folk som har reist til konsentrasjonsleirene drar ikke fram Holocaust-vitser igjen, sa Sultan, som mener kunnskap er den viktigste måten å bekjempe antisemittismen i landet.
Han håper at muslimer med kunnskap om jødisk historie lettere kan identifisere seg med jødene, fordi de begge er minoritetsgrupper som forsøker å bli akseptert av majoriteten i Norge.
Melchior beskrev den direkte dialogen mellom muslimer og jøder i Norge som «unik».
Kjærligheten forener
Eli Finsveen fra Hjelp Jødene Hjem (HJH) avsluttet paneldebatten med en presentasjon av organisasjonen hun representerer. Målet var å vise at mange i Norge også er svært glade i jødene og Israel.
HJH-lederen fortalte hvordan organisasjoner med fokus på kristen misjon mot jøder, kristne kirkesamfunn, religiøst nøytrale bevegelser som MIFF, samt jøder fra Det Mosaiske Trossamfund alle har stått sammen i arbeidet. Og det som gjør samarbeidet mulig, er kjærligheten til Israel og det jødiske folk, understreket Finsveen.