Jeremy Corbyn ble valgets store taper i Storbritannia. Her fra valgkampen dagen før valget. (Foto: Labour/Flickr)

Corbyns nederlag en seier for jøder og Israel

For mange britiske jøder var antisemittisme den viktigste saken i valgkampen.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

For de aller fleste i Storbritannia handlet valget 12. september om Brexit. Det var hovedtemaet gjennom hele valgkampen. Det var en Brexit-dominert, Brexit-fokusert og Brexit-sentrert valgkamp. Men for jøder i Storbritannia og andre steder var det en annen sak som fikk større betydning i valget: Det handlet om hvorvidt antisemittisme skulle bli normalisert og at en antisemitt kunne bli britisk statsminister, skriver Herb Keinon i avisen Jerusalem Post.

«At en som ble støttet av Hamas og Hizbollah – en mann som har tillatt antisemittismen å gro i Labour (det britiske Arbeiderpartiet) – ser ut til å ha lidd et dundrende tap, er en grunn til feiring blant jødene, ikke bare i Storbritannia, selv om de var imot Brexit som Johnson støtter», skriver han.

Den britiske sjefsrabbineren Ephraim Mirvis var en av mange som før valget gikk ut og advarte mot Labour-leder Jeremy Corbyn. Han sa at britiske jøder var grepet av frykt for at Corbyn skulle vinne valget. Nesten halvparten av britiske jøder ville vurdert å flytte fra landet hvis Corbyn ble statsminister.

Nå kan de puste lettet ut. Valgresultatet viser en klar seier til sittende statsminister Boris Johnsen og De konservative. Det betyr at det fortsatt er en framtid for jødene i Storbritannia. Men det er også gode nyheter for Israel. Storbritannia er Israels største handelspartner i Europa, en stor samarbeidspartner på etterretning og en viktig støttespiller internasjonalt.

«Alt dette ville stått i fare hvis Corbyn hadde vunnet. Corbyn lovet å avslutte våpensalget til Israel og han ville anerkjenne en palestinsk stat. Han ville vært en fremtredende forkjemper for at palestinerne skulle få best mulig posisjon på den internasjonale arenaen. Det ville vært et stort diplomatisk tap for Israel hvis han hadde kommet til makten. At han ikke gjorde det er noe som åpenbart blir tatt godt imot i Jerusalem», skriver Keinon i analysen.

I 2002 begynte de tyrkisk-israelske forholdene å forverres da Recep Tayyip Erdogan vant valget. I Israel var det en frykt for at noe av det samme ville skje med forholdet til Storbritannia hvis Corbyn ble statsminister.

«Men som valgresultat viser: Denne frykten – i tillegg til frykten for britiske jøders framtid – slo heldigvis ikke til», skriver Keinon avslutningsvis.

Boris Johnson vant valget i Storbritannia overlegent. Her sammen med NATO-sjef Jens Stoltenberg. (Foto: NATO)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart