Torsdag 23. januar besøkte en rekordstor delegasjon av muslimske ledere Auschwitz-Birkenau i anledning 75-årsmarkeringen for frigjøringen av den tidligere dødsleiren. Aldri tidligere hadde så mange høytstående muslimske ledere besøkt en av nazistenes utryddelsesleirer. Nå har en av deltakerne søkt asyl i Frankrike etter drapstrusler i hjemlandet, skriver Jerusalem Post.
Den libanesiske sjiamuslimske imamen Sjeik Mohamad Ali El Husseini var en av 25 muslimske lederne som deltok på minnemarkeringen, som var organisert i samarbeid med American Jewish Committee (AJC). Under besøket ble El Husseini utsatt for flere drapstrusler i sosiale medier og han ble anmeldt i hjemlandet sitt for «å ha møtt israelske agenter».
Libanon har en lov som forbyr kontakt med israelske tjenestemenn, men ingen israelske tjenestemenn skal ha vært med i delegasjonen til Auschwitz. Den libanesiske terrorgruppen Hizbollah skal ha bidratt til anmeldelsen.
El Husseini har vært en frittalende kritiker av Hizbollah og kritisert dem for å fremme iranske interesser på bekostningen av den libanesiske stat og folk. Han har også uttalt seg om forsoning mellom jøder og muslimer, og lagt ut meldinger på sin Facebook-side på hebraisk som marginaliserer religiøse tekster som støtter vold.
Etter det tre dager lange besøket i Polen, hvor den muslimske delegasjonen besøkte flere holocaust-minnesteder, valgte El Husseini å ikke returnere til hjemlandet Libanon av frykt for sitt eget liv. Han har nå søkt asyl i Frankrike.
AJCs rabbiner, David Rosen, sier organisasjonen gjør det de kan for å hjelpe imamen, blant annet ved å skrive en anbefaling til franske myndigheter.
– Mohamad Husseini er et eksempel på mot og integritet, som vi sakte, men sikkert ser mer av i den arabiske verden, til tross for farene som vi har sett Auschwitz-besøket har ført til, sier rabbiner Rosen og legger til:
– Denne historien fremhever også det faktum at elementer i den muslimske verden fortsetter å score selvmål ved å fremstille islam som fiendtlig innstilt til å respektere andre og til å anerkjenne avskyelige tragedier. Det gjør ikke bildet av islam eller arabiske samfunn noe godt, avslutter han.