Undertrykkelsen i Iran

I de senere årene har somrene i Iran vært kjennetegnet av opptøyer, streiker og offentlige protester - og av at regjeringen slo hardt ned på dette. Det ser ikke ut for å bli annerledes i år heller.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Det følgende bygger på en artikkel i Jerusalem Post 15. juni 2004 av Nir Boms og Reza Bulorchi.

I de senere årene har somrene i Iran vært kjennetegnet av opptøyer, streiker og offentlige protester – og av at regjeringen slo hardt ned på dette. Det ser ikke ut for å bli annerledes i år heller.

Noen studenter er blitt tatt fra sine studenthjem av sivilkledd politi. Mange andre har fått arrestordrer. I slutten av mai ble det meldt at arrestasjonsbølgen av studenter i hele landet skapte frykt og usikkerhet på universitetene. Så sent som i fjor ble flere henrettet for det som hos oss er lovlig bruk av ytringsfriheten.

Ikke minst kvinner er målet for arrestasjonsbølgen. Mange blir tatt på grunnlag av vage anklager om «sosial korrupsjon». Anklagen rammer ikke minst dem som ikke kler seg ifølge forskriftene. Andre tiltalepunkter kan være at de «fører krig mot Gud» eller «forderver jorden». Det er vagt nok til at det kan brukes om det meste av det som mullahene ikke liker.

Tortur
Irans grunnlov forbyr tortur, og forbudet er presisert en rekke ganger, senest nå i mai. Men spørsmålet er jo da hva man mener med tortur. I Iran er «religiøs straff» ikke regnet som tortur. Det omfatter slike straffemetoder som pisking, å kutte av armer eller bein, å stikke ut øynene, å stene folk til døde. For fengslede er det noe som kalles tazir, som kan innebære alt fra pisking til elektrisk sjokk. Det regnes heller ikke som tortur.

Demonstrasjoner
Tross brutale metoder til å bekjempe det frie ordet, vil demokrati-forkjempere ute på gatene igjen denne sommeren også. Det er på tide at Vesten aktivt styrker de kreftene som arbeider for demokrati i Iran.

 

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart