Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Singer i Tyrkia

Saul Singer er redaktør (ikke sjefredaktør) i Jerusalem Post. 27. oktober 2006 skrev han noen refleksjoner etter en ferietur i Tyrkia.

Saul Singer er redaktør (ikke sjefredaktør) i Jerusalem Post. 27. oktober 2006 skrev han noen refleksjoner etter en ferietur i Tyrkia.

Som vestlig, og til og med som israeler, føler Singer seg vel i det klart muslimske landet. Tyrkia har nok av Europa i seg til at man føler seg hjemme, samtidig som det har noe eksotisk fra Midtøsten. Det merkes at det er muslimsk. Det er mer dempet reklame. Og mange kvinner, men ikke flertallet, har dekket hodet. Men selv om det var ramadan da Singer var der, var restaurantene åpne om dagen også [da muslimene faster].

Apropos faste: Vesentlig flere muslimer i Tyrkia faster nå i ramadan enn for noen år siden. En lignende trend gjelder i forhold til faste på Yom Kippur for jødene i Israel. Langt flere faster, begge steder, på helligdagene enn dem som går jevnlig til gudstjenester i moskeer og synagoger.

Forholdet til EU
EU er blitt mer usikker på om det vil ha Tyrkia som medlem. Det virker inn på tyrkerne også. I 2003 ønsket 74 % av tyrkerne å gå inn i EU. Dette året er tallet 58 %. Og 68 % av tyrkerne vil oppheve det forbudet som er mot at kvinner bærer hijab i offentlige sammenhenger.

Det er nå røster som advarer mot det regjerende partiet, AKP. Det er islamisk, men skulle ikke være islamistisk. Noen mener at statsminister Recep Tayyip Erdogan snakker om demokrati, toleranse og liberalisme, men sørger for at det sakte og sikkert går motsatt vei. Alkohol blir forbudt her og der, utdanningssystemet og rettssystemet blir mer islamsk.

Det er to svar på en frykt for utviklingen framover: For det første vil ikke hæren la det skje. For det andre vil integrering i EU være en effektiv motgift.

Men Singer lurer på hvordan et EU som selv i økende grad kommer under angrep fra sin økende og stadig mer radikaliserte muslimske befolkning kan bremse islamismen i Tyrkia.

Islamister?
Noen håper at dersom Tyrkia blir avvist av Europa, vil de vende seg mot USA og ikke mot islamistene.
Singer tror at det kan være viktig hvordan det går i den globale krigen mot terror. Hvis islamistene ser ut for å vinne, kan det bli vanskelig for de moderate i Tyrkia å stå imot presset fra deres egne islamister. [Det er en lang tradisjon i Midtøsten for å holde seg inne med vinneren.]

Men inntil videre mener Singer at Tyrkia er det beste beviset [tross de manglene som er] på at det er mulig med modernisering, toleranse og demokrati i et muslimsk land. Lykkes Tyrkia som et slikt samfunn, er det viktig i den globale kampen mot jihadistene.

Relaterte artikler:
Israel og det tyrkiske valget
Tyrkia, Europa og Israel

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart