Men det har aldri vært noen FN-resolusjon om jødiske flyktninger.
Jødiske flyktninger
I årene etter at Israel ble opprettet, flyktet ca. 850.000 jøder fra arabiske land. De fleste dro til Israel. De jødiske samfunnene hadde eksistert i arabiske land i århundrer, noen siden før Islam kom på 600-tallet. Jøder og kristne ble behandlet som dhimmier, annen klasses borgere, i de arabiske landene.
På 1900-tallet [da de europeiske kolonimaktene trakk seg ut av det arabiske området] ble de jødiske samfunnene utsatt for beslaglegging av eiendeler uten erstatning (konfiskasjon), diskriminering, opptøyer og vold (pogromer), overgrep fra myndighetenes side og tidvis henrettelser. På 1900-tallet forlot mer enn en million jøder arabiske land [de aller fleste uten å få eiendelene sine med seg]. Færre enn 5.000 jøder antas å være igjen nå.
Anerkjennelse
I Norge har det vært og er en nesten total taushet om de jødiske flyktningene. Men internasjonalt har dette flyktningeproblemet vært noe mer anerkjent.
I Sikkerhetsrådets resolusjon 242 var det tale om flyktninger generelt uten å spesifisere om det var jødiske eller palestinske. Det samme gjelder fredsavtalene med Egypt og Jordan, i Oslo-avtalene i 1993 og på Madrid-konferansen i 1991. Israel bør legge vekt på å ha med de jødiske flyktningene i alle sammenhenger, mener vår kilde.
Først statsminister Netanyahu, så Barak, forlangte at det jødiske flyktningeproblemet skulle behandles parallelt med det palestinske under fredsforhandlingene. President Bill Clinton godtok det. Det var bl. a.blant annet tale om erstatninger til både arabiske og jødiske flyktninger.
FNs høykommisær for flyktninger, som tar seg av alle andre flyktninger enn de palestinske, har to ganger bekreftet at jødene som forlot de arabiske statene er flyktninger som har rett på hjelp fra FN. Men det er ikke blitt noe av det i praksis.
Det sterkeste vedtaket i så måte kom nå i april 2008. Den amerikanske Kongressen vedtok at den amerikanske regjeringen ikke skal nevne palestinske flyktninger uten samtidig å nevne de jødiske flyktningene. Regjeringen er bundet av dette vedtaket. Vår kilde mener at Knesset bør gjøre et lignende vedtak for den israelske regjeringens del, og at regjeringen bør knytte de to spørsmålene sammen i alle forhandlinger, slik Netanyahu gjorde.
Kilde: En artikkel av Uzi Arad på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 8. juni 2008. Han viser til organisasjonen Justice for Jews of Arab Countries (JJAC).