NB! Mindre enn 90 ledige billetter til Gamle Logen onsdag kveld

Bestill din billett nå for å få plass, det vil ikke bli solgt billetter ved inngangen!

Aida og Maji var blant de 24 kopterne som ble drept av terrorbomben i Kairo 11. desember 2016.
Aida og Maji var blant de 24 kopterne som ble drept av terrorbomben i Kairo 11. desember 2016.

Les den for Majis og Aidas skyld

For dem ble det siste jul bokstavelig talt.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Jeg visste på forhånd at «Siste jul i Kairo» av journalist og forfatter Lars Akerhaug er en av høstens viktigste bøker. Derfor lå den på pulten min, klar til å bli lest. Der lå den noen travle uker, men da selvmordsbomben i sentrum av Kairo drepte 24 koptiske kristne søndag 11. desember kunne jeg ikke lenger vente.

– Et spørsmål jeg ofte får, er om boktittelen skal tolkes bokstavelig, skrev Akerhaug på Facebook. For Aida Michael (60) ble det den siste jul i Kairo. Hun kom til gudstjeneste, og endte livet som en kristen martyr. Det samme gjorde den lille jenta Maji og 22 andre. For hundrevis eller tusenvis av koptere som kommer til å flykte fra Egypt nå de neste månedene etter massakren vil det også være siste jul i Kairo.

Allerede fra første kapittel går Akerhaug til kjernen av de kristnes hovedproblem i Midtøsten – den systematiske undertrykkelsen av religiøse minoriteter som har vært en så sentral del av islam siden begynnelsen. Omar-pakten som regulerte dhimmienes begrensninger er gjengitt i sin helhet.

Hvis man ser på Midtøsten uten å vite noe om dhimmi-begrepet, vil man i beste fall ha store skylapper. I over tusen år var jøder og kristne annenrangs borgere – dhimmier – under muslimsk dominans i den arabiske verden. En hovedgrunn til at det fortsatt er konflikt rundt den moderne staten Israel, er at araberne og palestinerne ennå ikke har akseptert jødenes frihetsbevegelse – zionismen. De har heller ikke akseptert at andre ikke-muslimske minoriteter får selvbestemmelse og/eller frihet i området.

Hoveddelen av Akerhaugs bok bygger på reportasjereiser i Egypt, Irak, Syria og Libanon, men han har også med mye viktig historisk materiale – ikke minst fra Egypt. Noen av reportasjene har lesere av avisen Dagen kunnet lese tidligere, men Akerhaug har tilpasset dem bra og vevd dem sammen med historisk bakgrunn i bokformatet. Det er ikke bare arabere som forfølger og utnytter kristne, Akerhaug har også med en del urovekkende opplysninger fra kurdiske områder.

Forfatteren beskriver hvordan kristne landsbyer, særlig etter opptøyer de første århundrene etter profeten Muhammed, ble lagt øde og muslimer rykket inn og tok over jorden. I hverdagen «stanger» de kristne i Egypt «mot en usynlig vegg som blokkerer alle muligheter i det egyptiske samfunnet», og fortsatt blir opptøyer, politisk uro eller rykter brukt til et påskudd, eller en mulighet, til å angripe kristnes liv og eiendom.

I MIFF har vi skrevet om dette i mange år. Allerede i 2004 påpekte Odd Myrland at det vil være få kristne igjen i Midtøsten i løpet av et tiår eller to. De tolv siste årene har vist hvor skremmende rett det skulle vise seg å være.

Akerhaug kommer i veldig liten grad inn på det, men vi har sett en tilsvarende eksodus fra arabiske land tidligere. Lørdagsfolket [jødene] ble jaget først, særlig i perioden 1940-1970, nå er det søndagsfolket [de kristne] som forsvinner.

«De kristne har ingen autonomi, ingen som beskytter dem uansett. De er hele tiden avhengige av allianser,» skriver Akerhaug. Etter at Saddam Hussein ble styrtet i 2003, hadde ikke de kristne noen våpen eller militsstyrke som kunne forsvare dem. Derfor er kristne sterkt overrepresentert blant irakiske flyktninger i utlandet. De siste årene har kristne i Ninive-området tatt opp våpen for å forsvare seg selv, men deres situasjon er fortvilt. Akerhaug beskriver munker i Egypt som bare de siste årene har brukt vanvittige ressurser på å mure/ gjerde inne et «flere hundre kvadratkilometer» stort område for å beskytte seg selv. «Feilen er ikke at jødene har fått en stat. Feilen er at ikke også andre grupper som blir diskriminert, forfulgt og jaget har fått sin egen stat,» har MIFF skrevet tidligere. Kanskje kan Israel-modellen også bli en løsning for andre etniske og religiøse minoriteter i Midtøsten?

Til tross for de dypt tragiske forhold han maler ut, bevarer Akerhaug alltid en beundringsverdig nøktern tone. Men han drar også klare konklusjoner: «Det er ikke lenger et spørsmål om hvorvidt det finnes en fremtid for de kristne i Bagdad, men om hvor lenge det er igjen før kirker og Iraks hellige kristne steder er redusert til museumsgjenstander.»

Det har skjedd med jødene før, for bare 50-60 år siden. Nå skjer det igjen. Akerhaug er blant de få som ikke tier. Hvis du ikke kjøper og leser Akerhaugs bok fordi han fortjener det for sitt journalistiske mot, bør du kjøpe og lese den for Majis og Aidas skyld. Deres siste jul i Kairo har allerede vært historie i ett år.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart