Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Derfor er mange i Israel bekymret for salg av avanserte F-35 til Emiratene

F-35 jagerfly på øvelse i Sør-Israel. Flere arabiske land håper de også kan få kjøpe det avanserte jagerflyet. (Foto: IAF)
Fører fredsavtalen til at Israel gir fra seg sitt militære overtak?

Den historiske avtalen om normalisering av forholdet mellom De forente arabiske emirater og Israel førte til jubel i Gulfen og Israel, men nyheter om et potensialt amerikansk salg av jagerflyet F-35 til Emiratene har druknet noe av jubelen i Israel, skriver Yaakov Lappin i Jewish News Syndicate.

Årsaken er at Israel i dag er det eneste landet i Midtøsten med det avanserte jagerflyet. Nå frykter mange at Israel vil miste noe av sitt militære overtak hvis USA bestemmer seg for å selge flyet til De forente arabiske emirater.

Flere i Israel har uttrykt bekymring for at fredsavtalen innebærer at Israel gir grønt lys til amerikansk salg av F-35 til Emiratene. Det har statsminister Benjamin Netanyahu avvist, som har gått offentlig ut mot et potensielt salg av jagerflyet. Det har igjen ført til skuffelse hos ledelsen i Emiratene, som angivelig har valgt å avlyse et planlagt møte med høytstående israelere.

Mandag 24. august landet USAs utenriksminister Mike Pompeo i Israel, hvor han blant annet tok opp bekymringene for salg av F-35 til et annet land i Midtøsten. Pompeo gjentok USAs forpliktelse til å bevare Israels militære overtak, men utelukket likevel ikke amerikansk salg av F-35 til Emiratene.

– Vi har et mer enn 20 år langt sikkerhetsforhold med De forente arabiske emirater, hvor vi har gitt dem teknisk og militær assistanse og vi vil nå fortsette å gjennomgå den prosessen, sa Pompeo, som viste til trusselen fra Iran som en av de viktigste årsakene til at USA ønsker å styrke Emiratene.

– Vi har en sterk forpliktelse til å gjøre det og vi gjøre det på en måte som bevarer våre forpliktelser overfor Israel i tillegg, sa USAs utenriksminister.

Frykter våpnene kan bli snudd mot Israel

Av prinsipp motsetter det israelske forsvarsmiljøet seg alt salg av avanserte våpen som undergraver Israels kvalitative militære overtak i Midtøsten, selv til de mest vennligstilte arabiske stater. Israel selv samarbeider med flere arabiske land om deling av etterretningsinformasjon og andre former for forsvarsteknologi, men det har ikke endret deres prinsipielle motstand mot salg av utstyr som kan svekke Israels militære overtak i regionen.

Faktisk er det en lov i USA som beskytter Israels militære overtak, som forplikter Kongressen til å nedlegge veto mot salg som svekker overtaket.

Årsaken er to potensielle scenarioer som kan utspille seg i regionen. Det første er at det kan utløse et større våpenkappløp, som allerede er i gang blant regionale rivaler. Det andre er frykten for at ustabiliteten i Midtøsten kan gjøre at nåværende styre byttes ut med et langt mindre vennligsinnet et senere. Et slikt scenario skjedde i Egypt i 2012, da Det muslimske brorskap tok makten i landet. Egypt er bevæpnet med F-16 og M1 Abrams-tanks.

I 2013 gjennomførte general Fattah el-Sisi et kupp hvor Det muslimske brorskap ble kastet, som førte til et lettelses sukk hos landets allierte.

Skulle det skape presedens ved å selge det avanserte jagerflyet F-35 til et arabisk land, selv et med lav risiko for et islamistisk kupp som Emiratene, så vil det være naturlig at andre land, som Saudi-Arabia og Egypt, som har akutte sikkerhetsutfordringer, vil kreve å få kjøpe avanserte jagerfly selv.

Som nevnt er Israel i dag det eneste landet i Midtøsten som har det svært avanserte jagerflyet i sitt flyvåpen. Hvis Israel mister dette monopolet vil det ødelegge Israels overlegenhet og bevegelsesfrihet i luftrommet i regionen, som er en sentral del av Israels militære overlegg, sier oberst Udi Evental ved Institute for Policy and Strategy ved Interdisciplinary Center i Herzliya.

Israels militære overtak allerede svekket

Israels militære overtak har allerede blitt svekket de siste årene, påpeker Evental, som tidligere var rådgiver for forsvarsdepartementet. Han viser til at land i Midtøsten de siste årene har kjøpt inn store mengder avanserte våpen fra både vestlige land og Russland, i en totalsum som overstiger 3600 milliarder kroner.

Evental mener disse våpnene utgjør en potensiell trussel mot Israel, selv om de som har kjøpt dem i dag ikke har fiendtlige intensjoner. I framtiden kan intensjonene endre seg og raskt bli en alvorlig trussel mot Israels sikkerhet.

For eksempel var Iran tidligere en alliert av Israel og landet fikk flere amerikanske F-14 jagerfly før den islamske revolusjonen i 1979. Også Tyrkia, som er NATO-medlem, blir stadig mer fiendtlig innstilt til Israel.

Israel har i dag 27 operative F-35 jagerfly. Innen 2024 skal landet ha 50 fly tilgjengelig – to skvadroner. De vurderer også å gå til innkjøp av en tredje skvadron. I tillegg til stealth-teknologien, som gjør flyet mindre synlig på radar og for andre sensorer, har F-35 også evne til å oppdage og angripe mål før flyet blir oppdaget – som gjør det til en svært viktig ressurs.

Israel var trolig det første landet i verden som tok flyet i operativ bruk i 2018, da de angrep iranske mål i Syria. Til tross for at Syria har en av de høyeste konsentrasjonene av luftforsvarssystemer i verden, klarte flyet å unngå syriske radarer. Jagerflyet har begynt å spille en nøkkelrolle i Israels kampanje med å forhindre Iran og deres militser i å forankre seg i Syria.

F-35 produseres av Lockheed Martin i USA, men israelske forsvarsselskaper har produsert flere sentrale deler av flyet, inkluderte vingene og hjelmene.

Benjamin Netanyahu avviser at han har gitt USA grønt lys til å selge F-35 til De forente arabiske emirater. (Foto: GPO)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart