I den siste utgaven av reiselivsmagasinet til Kapital har Heiberg-Andersen en ni siders reportasje i tekst og bilder fra Israel. Etter en knapp ukes rundtur i Israel er han sikker i sin sak – han må tilbake!
– Uansett hvor lite religiøs du er, gjør et besøk i Israel noe med deg. Når du vandrer gatelangs i Jerusalem eller speider utover Dødehavet fra Masada, er det som om du kjenner historien presse mot brystet. Vi var et godt stykke unna å få det såkalte Jerusalem-syndromet, som går ut på at besøkende til byen blir så beveget at de går inn i en psykose, men overveldet ble vi, og det til gangs, konkluderer Heiberg-Andersen.
Journalisten gir først et grunnriss av Israels eldre historie og beskriver geografi og klima. Midt i all den negative oppmerksomheten som er rettet mot Israel i mediene, glemmer mange hva landet faktisk har å by på, påpeker han.
Tilrettelagt for turister
Fra første skritt i Det hellige land får Heiberg-Andersen er positiv inntrykk. «Allerede når vi landet på Ben Gurion-flyplassen, oppkalt etter landets første statsminister, slår det oss at dette er et land rigget for turisme, med gode fasiliteter og hyggelige mennesker. Hvilket forøvrig er et inntrykk som blir forsterket gjennom hele turen.»
Første stopp på rundreisen er Tel Aviv og Jaffa. Deretter går turen til Eilat, via Avdat og Mitzpe Ramon i Negev. Heiberg-Andersen trekker fram interessant historie og forteller om ulike aktivitetstilbud de ulike stedene. I Eilat anbefaler han særlig Dophin Reef, hvor man kan svømme sammen med delfiner.
Målløs av Jerusalem
Fra Eilat går turen nordover til Jerusalem, via Dødehavet og Masada.
Når den norske journalisten når Jerusalem blir han målløs.
«Hvordan skal man beskrive en slik by? Og hvordan skal man oppsummere 3.000 år med historie, med erobringer, kriger, profeter og hendelser fra Bibelen på noen få linjer? Det er rett og slett ikke mulig, men la oss heller begynne med den kort oppsummering: Er du opptatt av historie, vil du garantert bli oppslukt og overveldet av Jerusalem. Her kjemper de ulike epokene av verdenshistorien en kamp om de besøkendes oppmerksomhet, på samme måte som riker og religioner har kjempet om herredømmet over byen i flere tusen år.»
Heiberg-Andersen besøker Oljeberget, Gamlebyen, Israel Museum og Yad Vashem. Det er også mye han ikke får tid til å besøke, både i Jerusalem og hele den nordlige delen av Israel.
Soldater skaper følelse av trygghet
Men er det trygt å reise til Israel? vil noen nordmenn innvende.
– Mange vurderer kanskje Israel som et risikabelt land å besøke, og det er klart du bør ta dine forholdsregler før du reiser nedover. Dersom en eller flere konflikter har tilspisset seg, er det dessuten kanskje lurt å holde seg hjemme. Men om situasjonen er stabil, bør du ikke nøle med å reise. Tilstedeværelsen av bevæpnet militære er ikke påfallende stor, selv om du selvfølgelig ser soldater fra tid til annen. I våre øyne bidrar det bare til at man føler seg tryggere, skriver Heiberg-Andersen.
Restauranttips
Mat hører også med i en reiselivsreportasje, og vi tar med at av journalistens restauranttips til slutt. «Ikke vær redd for å prøve kosher-restauranter,» formaner Heiberg-Andersen. Den beste matopplevelsen på turen hadde han på Ahavat Haiam i Jerusalem, som bare serverer kosher-mat.
Kapital Reise presenterer seg selv som Norges ledende magasin for både forretnings-, ferie- og fritidsreiser. Det er landets største reiseblad, både i opplag og antall sider, ifølge utgiverne.