Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

11 ungdommer fikk uforglemmelige dager i Israel

Deltakerne på MIFFs ungdomstur i Independence Hall, hvor staten Israel ble proklamert i 1948. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Deltakerne på MIFFs ungdomstur i 2016 i Independence Hall, hvor staten Israel ble proklamert i 1948. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
På MIFFs første ungdomstur fikk deltakerne oppleve Israel fra Golan til Gaza-grensen.

Som mange sikkert har fått med seg, har MIFF nettopp gjennomført sin første ungdomstur til Israel. Ideen om en slik tur ble unnfanget høsten 2014 i dialog mellom styreleder Morten Fjell Rasmussen og undertegnede. MIFFs ledelse hadde allerede bestemt seg for å satse sterkere på ungdom, men for å nå best mulig ut er det viktig å bruke yngre mennesker i arbeidet. Derfor så vi for oss å arrangere en opplæringstur for ungdommer som er potensielle ressurspersoner for MIFF eller som allerede er engasjert.

Først hadde vi tenkt å få til en tur allerede sommeren 2015, men idéen måtte modnes litt. Høsten 2015 bestemte MIFFs hovedstyre seg for å støtte et forslag om å arrangere en tur i løpet av sommeren 2016 . Det ble derfor satt av nødvendige midler i budsjettet for å kunne dekke omtrent 50 prosent av kostnadene ved en tur. Resten skulle dekkes via en egenandel fra deltakerne. Tanken med egenandelen var ikke bare å gjøre det billigere for MIFF, men at ungdommene viser et seriøst engasjement når de må betale en egenandel på flere tusen kroner.

Planleggingen av turen startet allerede før julen 2015 . Tidlig i 2016 gikk MIFF ut  med informasjon om planene og for å be om søknader fra potensielle turdeltakere. Siden MIFF skulle dekke såpass mye av kostnadene, ble det satt en øvre grense på rundt ti personer, i tillegg til to reiseledere. Det kom inn mange søknader og flere gode kandidater måtte dessverre avvises. Viktige momenter ved utvelgelsen var medlemskap i MIFF, utdanningsnivå, politisk aktivitet og tidligere engasjement og aktivitet for MIFF og Israel.

 

11 unge med variert bakgrunn

Til slutt ble vi sittende igjen med en gruppe med 11 flotte ungdommer fra ulike deler av landet og med ganske variert bakgrunn.

Lars Stenbaek (20) og Stian Wangelsten (26) har allerede vært med på å starte MIFFs lokallag på Hamar. Lars er tidenes yngste lokallagsleder i MIFF.

Eirik Semb (27) er nestleder i MIFF Oslo, og har vist et flott engasjement i en årrekke.

Sigurd Mardal (22) har startet MIFFs studentlag på NTNU. Dette universitetet ble internasjonalt kjent da styret 12. november 2009 diskuterte og avviste et forslag om akademisk boikott av Israel.

Kristoffer Vikan (21) er styremedlem i MIFF Nord-Trøndelag, varamedlem til MIFFs hovedstyre og har vist et stort engasjement på ulike arenaer. I april i år holdt han foredrag for MIFF i Litteraturhuset i Oslo på en konferanse om palestinske barn i israelske fengsler.

Israel Mekonen Gizaw (22), som opprinnelig er fra Etiopia, gjorde seg bemerket for 2 år siden da hun som avgangselev på Hamar Katedralskole hadde fått nok av ensidige foredrag fra palestinsk side og aldri noe positivt om Israel. Derfor fikk hun arrangert et besøk av MIFFs daglige leder Conrad Myrland.

Anna Kile (28) har vært engasjert i lokallagsarbeid i MIFF Kristiansand i en årrekke og var blant annet ansvarlig for ungdomskonferansen i 2015.

Odin Fredrik Rustad (18) er tross sin unge alder allerede svært glad i Israel og markerer seg som en sterk forsvarer av av den jødiske staten. Odin ble i år varamedlem til styret i MIFF Oslo.

Robin Bråthen (20) har vært medlem i MIFF en stund og engasjementet og kunnskapsnivået er betydelig. Vi har allerede pratet om oppgaver for Robin fremover.

Ingrid Elisabeth Rukan (19) har vært medlem av MIFF en stund allerede og har vist stort engasjement ved å blant annet stå opp mot Israel-boikott i AUF.

Alvine Barbo (29) har ikke vært medlem av MIFF så lenge, men viser et sjeldent stort engasjement for Israel. Alvine er i gang med konvertering til jødedommen, så besøket i Israel fikk naturligvis en ekstra dimensjon for henne. Ved årsmøtet i MIFF Bergen ble hun valgt inn som styremedlem.

 

Ble kjent med historiske steder

Tanken bak turen var å gi dem god faglig opplæring på historiske steder i Israel, med hovedvekt på tiden fra 1948 og frem til i dag. Samtidig var det også viktig å gi dem en forståelse for jødenes flere tusen år lange tilknytning til landområdene.

Det var også viktig å gi dem en sterkere følelsesmessig tilknytning til landet og folket. De fikk derfor anledning til å slappe litt av og treffe israelere på et personlig plan, i tillegg at de oppleve svært ulike steder i Israel.

Gjennom gode samarbeidspartnere som Israeli Jewish Congress og StandWithUs, i tillegg til andre lokale kontakter, fikk vi laget et spennende og variert program. Autorisert turguide Tomer Hansen stilte opp gratis under hele turen og var til uvurderlig nytte.

 

Innholdsrike dager

De første dagene tok vi utgangspunkt i Jerusalem. Vi begynte med en runde i Gamlebyen og dro deretter videre til Holocaust-museet Yad Vashem. Det gjorde et uutslettelig inntrykk på gruppen å få en gjennomgang av nazistens grusomheter mot det jødiske folk. Neste dag var temaet staten Israels opprettelse i 1948. Vi tok også for oss den såkalte seksdagers-krigen i 1967 og Yom Kippur-krigen i 1973 da vi besøkte Castel, Latrun og Ammunition Hill i Jerusalem.

Jewish Israeli Congress hjalp oss med å tilrettelegge et flott besøk i Israels nasjonalforsamling Knesset, hvor vi fikk treffe personer av betydning. Blant annet fikk vi møte Knessets visepresident Hilik Bar og Lahov Harkov, som er journalist i Knesset for  den engelskspråklige avisen Jerusalem Post.

Turen gikk så videre til Dødehavsområdet og til Masada, hvor de fikk lære om den viktige og symboltunge historien tilknyttet dette festningsverket i ørkenen. Deretter gikk turen videre gjennom Jordandalen, hvor vi stoppet hos brigadegeneral Moti Paz som viste oss rundt og fortalte om historien i området.

Videre reiste vi til Galilea og nærmere bestemt Tiberias ved Genesaretsjøen. Med utgangspunkt i Tiberias besøkte vi flere strategisk og historisk viktige steder i nord, på Golan-høydene og i grenseområdene til Syria og Libanon. Da vi sto ved grensen til Syria, kunne vi høre skyting og eksplosjoner fra borgerkrigen som pågår der. Det var en brutal påminnelse om realitetene i området.

Etter noen dager i nord gikk turen til Tel Aviv, hvor vi hadde vår base de siste dagene. Der fikk vi lære om Tel Aviv og Jaffas historie og om den enorme innovasjonskulturen som er der i dag. Tittelen på en av dagene var «From Sea port to USB port» og sier ganske mye. Den lar seg vanskelig oversette til norsk.

Vi reiste også til grenseområdet mot Gaza og fikk treffe folk som lever under en konstant trussel om å bli drept eller skadet av raketter fra Gaza. Gruppen fikk med egne øyne observere bomberom og sikkerhetstiltak for å beskytte lokalbefolkningen fra terroren til Hamas. Vi fikk også se en stor samling av rakettfragmenter som har vært skutt fra Gaza. De er samlet bak politistasjonen i Sderot.

På slutten av turen var vi innom den norske ambassaden i Israel og fikk fikk møte ambassadør Jon Hanssen-Bauer.

I tillegg til et tettpakket program med mye teoretisk opplæring, ble det også lagt vekt på at ungdommene skulle få oppleve å nyte daglig- og nattelivet i Israel. Det er flere måter å føle seg knyttet til Israel på, og den som kjenner Israel vet at det er lett å nyte livet der som turist.

Alt i alt føler jeg at ungdommene fikk en god balanse mellom faglig innhold og opplevelser.

Avisen Dagen intervjuet flere av deltakerne og laget reportasje om ungdomsturen.

Se bildeserie fra turen her.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart