Området til Technion teknologiske institutt i Haifa. (Foto: Wikipedia)
Området til Technion teknologiske institutt i Haifa. Universitet går til topps i prestisjetung kåring. (Foto: Wikipedia)

Rektor ved UiS: – Bare tull det Palestinakomiteen påstår

Universitetet i Stavanger avviser å ha lyttet til boikott-press.

Universitetet i Stavanger valgte å ikke fornye sin samarbeidsavtale med det israelske Technion-universitetet da avtalen gikk ut ved nyttår. Det tok ikke lang tid før Palestinakomiteen tok æren for beslutningen. – Bare tull, sier prorektor Dag Husebø ved Stavanger-universitet til avisen Norge i Dag.

– Vi ser at noen har interesse av å skrive om våre beslutninger i lys av sine politiske og ideologiske tankesett og at beslutningen vår tas til inntekt for at vi skulle ha lyttet til noen. Men det er bare tull, forteller han.

Prorektor Dag Husebø ved Universitet i Stavanger avviser at de har latt seg presse av Palestinakomiteen. (Foto: UiS)
Prorektor Dag Husebø ved Universitet i Stavanger avviser at de har latt seg presse av Palestinakomiteen. (Foto: UiS)

I et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad takker Palestinakomiteen universitet for å ha avsluttet samarbeidet med det israelske universitet i Haifa.

«Vi velger å tolke dette som at UiS har tatt inn over seg våre argument, og også sett den skaden et fortsatt samarbeid med Technion kunne/ville gjøre på anseelsen til UiS. Vi er svært fornøyd med denne beslutningen – nå er det ikke lenger grunn til å være flaue over vårt universitet», skriver Ingebret Forus i Palestinakomiteen i leserinnlegget.

Universitet avviser kontant at deres avgjørelse er blitt påvirket av Palestinakomiteen eller andre grupper.

– Det er ikke slik vi opererer. Ingen politiske eller andre interesseorganisasjoner påvirker våre valg i den ene eller andre retningen. Akademia må være fri fra den typen påvirkningskraft. Så lenge våre fagfolk innenfor forskningsetiske vurderinger finner det riktig og utbytterikt å samarbeide med Technion, gjør de det, understreker han.

Prorektoren sier at avtalen ikke ble fornyet av faglige årsaker. Da avtalen utløp ved nyttår var det ingen av partene som tok initiativ til å fornye den. Men selv uten en formell avtale vil universitene fortsette å samarbeide.

– Vi har utrolig mye samarbeid med universiteter over hele verden, i Kina, USA, Israel og andre land, som ikke er avtalefestet, men som foregår uformelt. Det aller meste av internasjonalt samarbeid foregår uten at institusjonene lager rammer rundt det, sier han til Norge i Dag.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart