Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Lunds Universitets Center for Advanced Middle Eastern Studies. (Foto commons.wikimedia.org)

Seier for MIFF i Sverige: Universitetet i Lund trekker seg fra fagorganisasjon som vil boikotte Israel

MIFFs arbeid i Sverige fikk en gledelig seier denne uken.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Middle Eastern Studies Association (MESA) er en fagorganisasjon for Midtøsten-studier, hvor akademikere kan være medlem og utdanningsinstitusjoner kan være tilknyttet. Organisasjonen har lenge vært dominert av anti-israelske krefter, og på nyåret var det klart at et vedtak om akademisk boikott av Israel var på vei i organisasjonen.

I den forbindelse sendte MIFF Sverige et brev i januar til Centre for Advanced Middle Eastern Studies (CMES) ved Universitetet i Lund. CMES har institusjonelt medlemskap i MESA.

I brevet påpekte MIFF at BDS-bevegelsen har som mål å isolere og demonisere Israel, og å tvinge landet til å gi opp rettigheter som andre stater har. Vi krevde at CMES trekker seg fra MESA dersom det skulle bli noe boikottvedtak.

Allerede samme dag kom et positivt svar fra Lund: «CMES har aldri støttet akademisk boikott av israelske forskere og CMES støtter derfor ikke denne resolusjonen.»

I MESA er det nå avholdt en elektronisk avstemning blant medlemmene, og 768 medlemmer stemte for akademisk boikott. Kun 167 medlemmer stemte imot.

MIFF tok på ny kontakt med CMES for å høre hvordan de ville forholde seg etter vedtaket.

– Etter MESAs avstemning har CMES bedt om å trekke seg som institusjonelt medlem fordi CMES aldri har støttet akademisk boikott av israelske forskere, svarte professor Karin Aggestam og professor Ronny Berndtsson ved CMES.

Les mer om saken på nettsiden til MIFF Sverige.

– Gratulerer med en prinsippfast avgjørelse og godt arbeid av MIFF Sverige, skriver UK Lawyers for Israel i en Twitter-melding. MIFFs første brev ble skrevet i samarbeid med UK Lawyers for Israel.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

2 kommentarer

  1. Gjennom mange år har Israel i akademiske kretser ubegrunnet vært utsatt for særbehandling, det vil si i negativ retning. Fram til 1967 var staten Israel sett på som et kjært barn innen den politiske venstreside og fagbevegelsene i både Norge, Sverige og ikke minst Danmark. Etter at den Israelske stat har vist seg stadig å måtte kjempe mot terrororganisasjoner, er sympatien av en eller annen grunn svunnet hen; nå er det terrororganisasjonene som har overbevist venstrevridd akademia i den vestlige verden, og resultatet er at Midtøstens eneste rettsstat og demokrati er mer og mer utsatt for svertekampanjer ved universiteter og høyskoler. De ansatte innen akademia er ikke salong-feig uten at Israel er i fokus som paria. Virkeligheten er snudd på hodet. En anstendig velferdsstat i Midtøsten blir satt i bås med røverstater av vesentlige deler av akademia.

  2. Det er ufattelig at akademia i Sverige er kommet så skjevt ut i sin Midtøsten-forskning.
    Det er imidlertid ingen grunn til å være fornøyd med tingenes tilstand innenfor de samme akademiske forskningsinstitusjoner i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart